Защо едно малко френско селце е наречено Златното поле?

2216
Защо едно малко френско селце е наречено Златното поле?

© Pixabay

Разположен на само 16 км южно от Кале, Балингем днес е незабележимо малко селце.

Преди петстотин години обаче тази тиха провинция е домакин на една от най-зрелищните срещи в историята – между кралете на Англия и Франция Хенри VIII и Франциск I.

За период от 18 дни двамата монарси и техният огромен антураж вземат участие в грандиозен фестивал от турнири, маскаради, религиозни служби и празненства. Събитието е толкова великолепно, а демонстрацията на богатство и власт толкова показна, че мястото става известно като Златното поле.


Балансът на силите в Европа от началото на 16 век се върти около крал Хенри, крал Франциск и императора на Римската империя Чарлз V, които доминират над континента в продължение на десетилетия, формирайки и прекъсвайки съюзите помежду си, обяснява The Smithsonian Magazine.

Заплашен от бързата експанзия на император Карл V през Централна Европа, Хенри решава да сключи съюз с Франциск. За същинската среща обаче се говори доста по-малко, отколкото за изграждането на мястото на провеждането й.

И двамата крале виждат срещата като възможност да покажат своето богатство, култура, величие и изтънчен вкус. Крал Хенри издига великолепна палатка - цял замък, обхващащ площ от близо 10 000 квадратни метра, за приема на френския крал.

Палатката е дълга по 100 метра от всяка страна, с двуметрова тухлена основа до стените й, допълнена от 10-метрова дървена стена, боядисана така, че да наподобява тухла. Покривът е боядисан с маслени бои плат, за да изглежда като изграден от керемиди.

Извън този дворец има два фонтана, от които се лее червено вино, в допълнение към огромните количества храна за хилядите мъже, събрали на мястото. Въпреки че не е ясно точно колко хора са присъствали, като за начало всеки крал довежда със себе си 500 конници и 3 000 души пехота.

Около 2800 палатки са издигнати, за да приютят посетителите, а по време на събитието, продължило две седмици и половина, са изконсумирани 29 000 риби, 98 000 яйца, 6 475 птици, 2 200 овце и 216 000 галона вино.

Поднасят се средно по три ястия, като менюто е съставено от около 50 различни блюда, които варират от лебеди и пауни до еленски пай, захаросани портокалови кори, круши във вино, плодови желета, вафли Тюдор, напитка с подправки, наречена Хипокрас, меденки и дори делфин.

Особено забележителни са „тънкостите“, или малките скулптури, изработени от захарна паста или марципан: тези сложни декорации за маса изобразяват сцени, като Благовещението и други библейски случки, пише Amusing planet.

Най-величествените крепости в ЕвропаЕдин добър повод да посетите тези градове

„Пищните банкети са придружени от стрелба с лък и срещи по борба между бретонски и корнуолски бойци. В тях участват и двете млади и буйни кралски особи, пише Historic UK.

На 24 юни, след 18 пищни дни и нощи, срещата на върха достига своя край и кардинал Уолси събира голямото множество, за да отслужи литургия. В края на службата голям дракон, вдъхващ страхопочитание, е издигнат във въздуха. Това страхотно хвърчило съчетава символите на двамата крале и ознаменува края на срещата.

Златното поле е колосална загуба на време и пари, защото по-малко от месец след това екстравагантно събитие крал Хенри се среща с император Карл V, за да изгради отделен съюз. През 1521 г. избухва война между Франция и империята и Англия е принудена да влезе в нея на страната на Чарлз.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg