Защо генетично приличаме повече на баща си, а не на майка си?

4236
Защо генетично приличаме повече на баща си, а не на майка си?

© Pixabay

В училище ни учат, че наследяваме генетични характеристики и от двамата си родители.

Неотдавнашно проучване обаче разкрива, че това може да не е съвсем точно, посочва Bright Side.

Вечните спорове за това дали едно дете прилича повече на баща си или на майка си сега могат спокойно да бъдат приключени.


Всеки един от нас наследява половината от нашите гени от баща си и половината от майка си. Хората обикновено имат 22 сдвоени неполови хромозоми и 2 полови хромозоми. Двойните хромозоми са просто копия една на друга - едната е получена от татко, другата от мама.

Въпреки това, последните две хромозоми определят пола на бебето, а бащата е отговорен за предаването на гена.

Външният ни вид зависи от това кои гени на родителите ни са доминантни и кои рецесивни. Доминантните гени са по-силни, а рецесивните по-слаби. Например, генът за кафяви очи е доминантен, а генът за сини или зелени - рецесивен. Това означава, че ако имате кафяви очи, а половинката ви сини, детето ви най-вероятно ще има кафяви очи, защото тези гени в този случай са по-силни.

Гените на бащата обаче са по-ясно изразени. 

Как да живеете до 100 години, според науката?Малки промени, които ще удължат живота ви

Въпреки огромното влияние на майката върху външния вид на детето, последните изследвания показват, че бозайниците, а това включва и хората, използват повече ДНК от бащите по време на мутация - процесът, който ни оформя в това, което сме.

Изследователите тестват връзката между експресията на ДНК и мутациите. Няколкостотин гена показват "дисбаланс в полза на бащата", казва Джеймс Кроули, който е автор на изследването.

Въпреки че процесът все още не е наблюдаван при хората, учените наричат ​​резултатите от изследването „изключително изследователско откритие, което отваря вратата към изцяло нова област на изследване в човешката генетика“.

Затова е важно да следите здравословното състояние на баща си. Тъй като гените му са по-силни, това прави децата по-предразположени към неговите болести, отколкото към тези на майката.

„Ако бъде наследен от майката, генът няма да бъде изразен толкова силно, колкото би бил, ако е наследен от бащата“, казва Пардо-Мануел де Вилена, съавтор на изследването. „Така че една и съща лоша мутация би имала различни последици, ако е наследена от майката или от бащата".

Следователно, като наблюдавате здравословното състояние на баща си, може да сте в състояние да предвидите вашите собствени възможни заболявания в бъдеще.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg