Защо китайските рибари намират толкова много шпионски подводници?

6025
Защо китайските рибари намират толкова много шпионски подводници?

© Weibo

На пръв поглед заглавието "Китай награди рибари, които уловиха в мрежите си чуждестранни шпионски устройства" изглежда почти като измислица. 

Зад това заглавие в китайските държавни медии обаче стои една различна и по-итригуваща история.

Първо, рибарите, получили награди, не са двама или трима. Те са общо 11 – една жена и 10 мъже, които откриват такива устройства.


Второ, това не е първият път, в който рибари от китайската провинция Дзянсу откриват "шпионски дронове". През 2018 г. 18 рибари са наградени за намирането на девет устройства. Година преди това също е имало церемония по награждаване.

Трето, наградите са огромни – до 500 000 юана (72 000 долара), или около 17 пъти колкото средния разполагаем доход в Китай.

Откъде идват тези "шпионски подводници"?

Какво правят? Защо са ценни? И защо китайските рибари намират толкова много от тях?

Дзянсу е провинция в Източен Китай, която има крайбрежна линия от над 1 000 километра.

Тя гледа към Южна Корея и Япония, докато Тайван е на около 800 км на юг. Географското й положение и огромното присъствие на САЩ в региона обяснява защо рибарите продължават да откриват тези устройства.

Китай не разкрива откъде идват устройствата, като просто казва, че са "произведени в други държави".

Според регионалния експерт и консултант Александър Нийл обаче те вероятно идват от "щатските военноморски сили, японските сили или дори от Тайван, тъй като това е голям спорен район", пише BBC.

Какво се надяват да научат американците, японците или тайванците?

През 2009 г. щатските военноморски сили спонсорираха проучване в сферата на подводните дронове. Резултатите от него показаха няколко начина, по които тези устройства могат да се използват:

  • проследяването на "потенциални вражески подводници"
  • издирване и обезвреждане на подводни бомби, особено във водите на чужди държави
  • използването им за разузнаване
  • следене на "подводната инфраструктура", като комуникационни кабели

Проучването също така очертава силните страни на тези подводни дронова. Така наречените глайдъри, или по-малък вид подводни дронове (вероятно като тези, открити от китайските рибари), могат да бъдат използвани в продължение на месеци и са достатъчно евтини, за да бъдат считани за заменими.

В този случай евтини означава "само няколко десетки хиляди долари".

Тяхната цена, обхват и способности означават, че "шпионските подводници" са все по-важни, като според Нийл, броят им в световен мащаб е "определено близо до 1 000".

Това отчасти обяснява защо те продължават да се озовават в китайските рибарски мрежи. Страната има огромен риболовен флот, което предполага, че от време на време рибарите хващат и по някой и друг дрон.

Вярно е обаче, че китайският флот е различен от този на други страни. Някои рибари са част от армията, а според Нийл много лодки "просто приличат на риболовни плавателни съдове, но всъщност осъществяват разузнаване срещу съперниците на Китай".

"На хартия те изглеждат като модерни риболовни траулери, но всъщност са военни плавателни съдове“, казва той. На практика риболовният флот на Китай може да осигури първата линия на защита или пък да осъществява разузнаване.

Китай не само намира подводни дронове, тя също има такива. По време на военния парад за 70-ата годишнина на китайската комунистическа партия беше показан огромен дрон, който вероятно е способен да изстрелва по-малки дронове.

Няколко месеца по-късно друг китайски дрон беше разкрит по един не толкова официален начин, след като индонезийски рибари хванаха "ракета" с китайски обозначения.

"Това не е ракета, а морски дрон, който обикновено се използва за подводни проучвания," заявиха от местната полиция.

Произходът й не беше потвърден, но експерти подозират, че тя е била част от огромния флот за подводно разузнаване на Китай, известен още като "Великата подводна китайска стена".

Така че, с развитието на тези технологии, все повече рибари, независимо дали в Китай, Индонезия или на други места по света, вероятно ще намират още дронове.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg