Защо книгите ни правят по-добри хора?

2270
Защо книгите ни правят по-добри хора?

© pixabay.com

Книгите правят от нас по-добър човек – човек, който може да се поставя на мястото на другия, да разбира мислите и чувствата на непознатия, който е способен да съпреживява и има по-дълбоки и разнообразни емоции.

Кийт Отли, канадски психолог и писател, е изучил стотици изследвания, посветени на психологическите последствия от четенето на художествена литература. Той е стигнал до извода, пише Washington Post, че четенето на истории, измислени от други хора, подобрява емпатията и мисленето.

Неговото собствено изследване демонстрирало, че колкото повече герои на писатели опознавали участниците в експеримента, толкова по-добро било от тях разбирането на емоционалното състояние на другите. Да, тези от нас, които обичат да се уединяват с книга, разбират по-добре хората.


Четенето на истории за други хора помага да развиваме т.нар. „теория на разума“, да си представяме какво се случва в ума на другите хора, да виждаме света под различен ъгъл.

Иранската писателка Азар Нафиз, която живее в САЩ, пише в книгата си „Четейки Лолита в Техеран“, че именно хората, които са чели през живота си само Корана, стават жестоки мюсюлмански фанатици.

Те не могат да си представят мислите, страданията, чувствата на другите хора. Те не умеят да съпреживяват. Същото се отнася и до хората, които са прочели само Библията, буквара или пък друга книга.

Хората са социални същества. Нашият прогрес е реалност благодарение на това, че сме се научили да се разбираме един друг и да си сътрудничим.

Книгите тренират вниманието и ума. „Стоенето" в Twitter или Facebook не заменя този опит.

Защо купувам книга, едва след като я прочета А вие защо купувате книги?

Изследователят Николас Кар в една своя книга пише, че човечеството, намирайки се в постоянен поток от информация, гуми възможността да се съсредоточава, „забравя се“ в авторската мисъл.

Самата способност да се чете книга, без да се отвличаш от други мисли и дела, в самота, не е естествено умение на Homo Sapiens. Човечеството е създало този навик в течение на векове.

Книгата е най-добрият треньор на нашето внимание!

Тя е прекрасна почивка и наслада, когато имаме време и възможност да й се посветим.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg