Защо Лари Пейдж лично одобрява всеки нов служител в Google

2665
Защо Лари Пейдж лично одобрява всеки нов служител в Google

В началото на 2015 г. Google е имала 53 600 служители на пълен работен ден по света, в сравнение с 47 800 служители година по-рано. Това означава, че компанията е наела около 6 000 нови служители за една година.

Съоснователят и главен изпълнителен директор Лари Пейдж е одобрил всеки един от тях, според шефа на отдел Човешки ресурси в Google Ласло Бок.

Пейдж споделя в интервю за Wired през 2011 г., че е разработил система за формално одобряване на кандидатите за работа, защото, въпреки че мрази бюрокрацията, в същото време иска компанията, която съосновава със Сергей Брин през 1998 г., да следва неговата визия, докато се разраства.

"Това ми помага да знам какво наистина се случва," казва той за Wired.

Според Бок процесът по наемане на хора в Google е организиран така, че да се избегне отдаването на прекалено голяма важност на едно-единствено решение. Вместо да се вземе решението само на един или двама мениджъри човешки ресурси, кандидатите за работа в Google трябва да бъдат прегледани от няколко мениджъри човешки ресурси, потенциалният им шеф, потенциалните им колеги, комисия по наемането на служители, старши лидер и най-накрая от Пейдж.

Всяка седмица Пейдж получава доклад с подобен преглед за всеки препоръчан кандидат и резюмета от различните ръководители. Пейдж преглежда най-важните неща, казани за всеки от кандидатите, и проверява приложените документи за това с какво са се занимавали преди това, ако е необходимо.

В интервюто си за Wired Пейдж казва, че изпраща обратно окончателното си одобрение или отказ в рамките на няколко дни.

"Най-честата обратна връзка от Пейдж е, че даден кандидат може да не отговаря на изискванията за наемане от Google или че креативността, показана в нещата, с които се е занимавал, може да не е достатъчна," казва Бок.

Според Бок е необходимо и кандидатите, и служителите да знаят, че Пейдж има окончателната дума.

"По-важното от самата обратна връзка е посланието от Лари към компанията, че наемането на служители се възприема сериозно на високите нива и че имаме задължение да продължим да се справяме добре," казва Бок. "Що се отнася до новите служители на Google, те винаги са доволни, че Лари лично е прегледал молбите им за кандидатстване за работа."

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg