Защо младите хора вече не купуват коли и апартаменти

21337
Защо младите хора вече не купуват коли и апартаменти

Традицията да имаш собствен апартамент и/ или кола вече е в миналото. Все повече расте броят на хората, които не искат да купуват. Според изследване, т.нар. Милениал поколение, представителите на което са на около 30-35 години, все по-рядко искат да притежават къща, а още по-рядко – кола.

Реално те не купуват скъпи неща. В САЩ поколението до 35 години се нарича „поколението на наемите“.

Защо се случва това?

Според някои социолози това е следствие от финансовата криза, след която хората се страхуват да не затънат в дългове. Но това не е най-важната причина. Младите се разграничават от родителите си, те имат други ценности.


Младите имат нова концепция за успех, която гласи: Успешните хора не купуват имот – те наемат.

Ако се чувствате успешни, инвестирайте в приключение: пътуване, екстремен спорт, основете стартъп.

Основното е, че хората не търсят просперитет и стабилност – те искат гъвкави правила и финансова и времева независимост.

Младите не се интересуват от материалното

Защо да купуваш кола, когато може да вземеш такси? То си е почти като да имаш лична кола с шофьор. И не струва по-скъпо от това да имаш собствена кола.

Защо да купуваш къща на хубаво място и да почиваш там, като може да наемаш през Airbnb навсякъде по света? Защо да купуваш имот в града, в който живееш сега? Не се знае колко дълго ще останеш тук.

Куувайки къща, взимаш заем за 30-40 години и прекарваш половината си живот в изплащането му. А ако смениш работата в следващите няколко години? Ако живееш под наем, няма какво да те спре да се преместиш по-близо до офиса.

Според Forbes младите хора сменят работата си поне веднъж на три години. Концепцията за привързаност вече не е релевантна.

Джеймс Хамблин, който е колумнист, коментира: „В последното десетилетие психолозите наблюдават, че щастието и усещането за просперитет вече не се измерват с пестенето на пари или с покупката на нещо, а с приключението, което носи повече удоволствие.“.

Приключението ни помага да създаваме приятелства

Социалната комуникация между хората е това, което ни прави щастливи или не. Разговорите с други хора и приятелите ни ни правят по-щастливи.

Но колко от тях искат да знаят колко апартамента сте купили? Хората не искат да слушат за това какво притежават другите, те искат да чуват истории. Материалното не ги интересува.

Купуването ни тревожи

Има и още нещо. Нещата, които притежаваме, особено ако са скъпи, ни притесняват, особено тяхната поддръжка. Ако купите кола, ще бъдете нащрек за всяка аларма навън. Ако купите къща и я напълните със скъпи вещи, ще се страхувате от обир.

Да не споменаваме факта, че колата може да бъде издраскана, а супер скъпият телевизор може да се развали само след година. Но нищо не може да счупи приключението и изживяването.

Всяка покупка ще остане във времето

Нашите родители не са имали възможност да пътуват често. Те не са имали и толкова много възможности за забавление, за започване на нов бизнес. Затова те са инвестирали в къщи и коли - нещо, което ние не искаме.

В крайна сметка всяка една покупка, ако не е къща или апартамент, ще се обезцени с времето. Ако изключим бъдеща финансова криза.

Това, което има значение, е изживяването – то няма цена и никой не може да ни го открадне. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Красимир
# 0
10:10 | 6 October 2016
Това е вряно, докато не ти се роди дете. :)
Георги Иванов
# 1
01:10 | 6 October 2016
По-голяма глупост не бях чел от доста време. Разбира се, че е по-добре да имаш движима или не собственост .. да и забавленията са важни, но след години, когато няма да можеш да изкарваш същите пари, то живей тогава в забавленията ..
riik
# 2
15:10 | 4 October 2016
Интересна статия, но за България не важи, примерно защо да не си купиш кола за 2-3 хил. лв. и с нея да си обикаляш цялата страна, а даже и в съседните държави или защи да не прибавиш още малко имот към семейните имоти, все пак да не забравяме, че и най-бедното семейство си има жилище. Американците си имат тяхно разбиране за света ние наше си да се опитват разни хора да ни наложет чуждо разбиране е глупаво и обречено на неуспех. Това че всеки в БГ притежава жилище и земя се дължи на хиледите години изтрадал живот тук с въздигането на множество империи и царства, но хора са с същите дали е Византия, България или Османска империя, винаги хората са си били все същите.
Иван
# 3
11:10 | 4 October 2016
Не качвайте такива работи в нета бе, опасно е. Уж сте сериозен сайт това е най-глупавото нещо дето съм чел някога, все едно го чета в ПИК.Толкова мн глупаци има сега им давате и кураж да живеят като животни.
хой сплескан
# 4
10:10 | 4 October 2016
Пълни глупости- с днешните наеми, ако живееш 50 г. под наем = 600 месеца Х 600 лв наем(сносен апартамент в София) = 360 000 лв! Не е ли по-добре да изплащаш тези пари ежемесечно и на старини да си имаш собствено жилище, вместо да се притесняваш, дали няма да ти вдигнат наема, или ще ти кажат- изнасяй се..?! RBNB e ok, но можеш ли да си позволиш всеки уикенд да наемаш вила?
питане
# 5
09:10 | 4 October 2016
Било по евтино от това да си купиш кола да пътуваш ежедневно с такси? Ама вие сериозно ли?
Копирач на статии
# 6
09:10 | 4 October 2016
Копирана статия ... която е пълна глупост. Не бъркайте безотговорността със свободата.
Катерина
# 7
08:10 | 4 October 2016
Въпреки че не съм от поколението на 30-35 год. мисля по същия начин.Пътувания и емоции-това е живота
без собственост си роб
# 8
08:10 | 4 October 2016
Пълна глупост е статията. Факт. В капитализъмът да придобиваш собственост се насърчава-ако си без собстевност, ти си неуспешен и зависисим . Да си без собственост, без имот, си безимотен и зависим роб. Питам безимотниците-какво правите при старост, безработица, болест? Ако имате имот-можете да пуснете наемател, да продадете имота, а ако сте безимотници-при болест и безработица отивате при кашоните на улицата. Никога не забравяйте,че няма да сте вечно млади,, здрави, и няма винаги да сте с работа и доходи. Освен това-жилището, което ще си го идплатил за 30г ще го оставниш на децата си-без ипотека, без дългове, и това им дава категорично предимоство. Къде е логиката, вместо за 30г да изплатиш жилище, 30 г да даваш същите пари за наем. И после на 60 г ще си дал като наем огромни суми, вместо със същита пари да си станал собственик на жилище. На 60 г какво ще правиш, ако нямаш жирлище-как ще плащаш наема- с пенсията ли?!
измишльотини
# 9
02:10 | 4 October 2016
Това са пълни глупости. Кой не иска да има апартамент или къща?Особено в днешно време, когато трябва да си роб до гроб, за да си купиш жилище.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg