Защо нацистите са отглеждали зайци в Аушвиц

136748
Защо нацистите са отглеждали зайци в Аушвиц

Малцина знаят, че в концентрационните лагери не само са живели хора, но и ангорски зайци. Първите загивали от глад, а вторите - от преяждане.

Действието се развива веднага след войната - през 1945 г. Военният репортер от популярния американски вестник "Чикаго Трибюн" Сигрид Шулц се оказва на вилата на Хайнрих Химлер в Тегернзее. Шулц не може да пропусне възможността и решава да огледа добре дома.

Тя търси ту автобиографията на Хитлер, ту свидетелства за действията на нацистите против човечеството. Намира пухкав албум, ръчна изработка, направен от заешка кожа. Обозначен е с отличия на SS и надпис "Ангора".


В албума присъстват снимки на зайци. Точно 150 броя. Зверчетата били ласкаво държани в ръцете на весели арийски жени, гестаповци и страшно слаби хора в роби. На снимките се вижда как зайците хрупат сладко моркови и с удоволствие позират за снимка, изправени на задните си лапи.

На едната страница над снимката на няколко заека стои надпис: Бухевалд, Заксенхаузен, Дахау, Аушвиц и още десетки имена на лагери на смъртта.

И това не е всичко.

В албума присъстват описания. Малък заек, по-голям, най-голям. По всеки един от тях стоят цифри: 6500, 13 000, 25 000. Това означава, че през 1941 година зайците, живеещи в концентрационните лагери, са били 6500, а през 1942 - числото им нараства до 13 000. През 1943 г. зайците са били около 25 000 на брой.

На друга страница се виждат планове за обезпечаването на германската армия с дрехи от ангорска кожа. Пуловери - 12 100 бр, долни гащи - 13 100 бр, чорапи - 52 500 бр. Това е тайният проект на Химлер под название "Ангора".

Хайнрих Химлер, бивш агроном, обичал животните. Подобно на другите ръководители на Третия райх, той обожавал своята овчарка Блонди. Когато идва на власт през 1933 година, веднага пише закон в защита на малките братя.

Забранена е дисекцията на животни. Това било необходимо, за да бъде намалена болката, която животните изпитват.

През 1942 година в лагерите от Изток идват многобройни вагони, предназначени за превоз на животни. В тях обаче се намират хора. Край Сталинград убиват обикновени германски войници. Над градовете в Германия се сипят бомби. Но министърът на науката, възпитанието и народното образование Бернхард Руст се вълнува от друго.

Той изпраща на германските вузове циркуляр. В навечерието на настъпването на зимните студове Руст се вълнува от съдбата на морските свинчета, предназначени за медицински опити. Пише изрично да се избягват продължителните пътувания на зверчетата, в случай че се наложи да бъдат транспортирани.

Но да се върнем към зайчетата.

"Крал Хайнрих", както бил наричан Химлер, бил запознат с превъзходните качества на ангорската вълна.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Блонди
# 0
13:09 | 11 September 2019
Овчарката на Хитлер се е казвала Блонди, а не на Химлер
b
# 1
18:06 | 20 June 2016
Браво lkfvoier
Деян
# 2
18:05 | 14 May 2016
Няма ангорска овца! Има ангорска коза, като добиваната вълна от руното и се нарича мохер. Произхожда от Тибет. През 16 в. се появява в Турция, като ангорските кози се развъждат единствено в турската област Анкара. Ангората (най-фината вълна) се добива от козината само и единствено от ангорските зайци, като най-ценна е от гърбовете им! За съжаление, в Китай наистина се добива по начина описан по-горе, което кара все повече световни производители да се отказват от този вид вълна.
Kostas
# 3
15:05 | 14 May 2016
А знаят ли тези, които са написали тази статия, все едно къде по света, как най-ефективно се сваля тази козина от заек?!Вижте филмчетатата на природозащитниците например за добива в Китай и ще видите, че има явно противоречие в тази статия. Козината се скубе, при ужасяващи болки за животните!Та надали тези обичащи зайците германци (защитник на животните бил Химлер) са ги подлагали на такива мъчения за добива на козината. Според мен още една измислица и явни противоречия за чешене на езици и импотентни перодръжки!
Овцъ
# 4
14:05 | 14 May 2016
Ангората, т.е. ангорската вълна е от порода овце отглеждани край град Ангора, сега е по-известен Анкара, Турция. В зависимост дали вълната е от най-деликатната част - врата на овцата или от другаде идва и качеството на ангорската вълна. Въобще не заешки произхода на ангорската вълна. Четете, бе хора...
До lkfvoier
# 5
11:05 | 14 May 2016
Поздравления! Рядко има смислени мнения.
lkfvoier
# 6
07:05 | 14 May 2016
И какво сензационно има в тази новина. ?? В нацистка Германия всичко е било подчинено на логиката и прагматизма. А 'ненужните' според тях раси и народности са били използвани кой каквото може да даде - кой сапун, кой други продукти. Това важи и за другите държави по онова време обаче в по-голяма или по-малка степен. Какво наблюдаваме обаче днес? - доминация на откровено безсмислени за обществото екземпляри, които вредят на цялата общност и още по-неприятната доминация на капитала - хората с пари, които все по-често са с гладки мозъци, но пък с големи задници. Човечеството не може да намери перфектния начин да се саморегулира и затова минава през периодични самозатривания. Засега е така.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg