Защо най-богатите индийци искат да получат кипърско гражданство?

5703
Защо най-богатите индийци искат да получат кипърско гражданство?

© Pixabay

Богатите индийци отдавна се стремят към получаването на чуждестранни паспорти. Някои гледат на тях като на билет към по-ниски данъци и по-благоприятен за бизнеса климат.

За други това е стремеж към по-западен начин на живот или възможност да се образоват, пътуват и работят с лекота в чужбина.

Напоследък за богатите индийци, които търсят гражданство или постоянно местожителство в ЕС, живописната островна държава Кипър е все по-предпочитан избор заради програмата й "златна виза", която позволява на човек да се сдобие с местожителство или гражданство чрез инвестиции.

Защо Кипър?

Вероятно най-популярният индиец, който е получавал кипърско гражданство напоследък, е имотният магнат Сурендра Хиранандани - съосновател на Hiranandani Group, милиардер от класацията на Forbes и един от най-богатите индийски бизнесмени. Неговата причина е лекотата за правене на бизнес.


Друг популярен индиец, който напоследък се сдоби с кипърско гражданство, е Аниш Бат. Той е основател на едно от най-популярните списания за часовници и лайфстайл в света с близо два милиона последователи в Instagram.

Бат споделя, че неговата причина е качеството на живот, което Кипър му предлага.

“Пътувам толкова много, че прекарвам едва по около 60 дни в годината със съпругата и дъщеря ми. Тези 60 дни у дома в момента са на място, където винаги има слънце, басейни и лесен достъп до най-красивите плажове в света, вместо в апартамент в мрачен и забързан град. Лондон също така става все по-опасен и аз исках по-добро качество на живота за моето малко момиче."

Благоприятният бизнес климат и различните възможности за инвестиции на острова са бонус за новите компании.

Топ 10 на най-добрите плажове в Европа за 2018 г.Според TripAdvisor

“Кипър предлага най-бързия път към европейско гражданство чрез инвестиционната си програма,” казва консултантът Дилон Бат. “Инвестицията може да бъде направена чрез закупуването на имот за 2 млн. евро в Кипър или чрез инвестирането на 2 млн. евро в обработваема земя, инфраструктурни проекти, туристически бизнес или дори във фондове в Кипър.”

За виза за постоянно местожителство "кандидатите трябва да инвестират 300 000 без ДДС в имоти и да отговарят на някои изисквания за годишни доходи," обяснява той. "Няма изискване да се живее в Кипър, кратко посещение веднъж на две години е достатъчно; след като сте притежавали кипърско жителство в продължение на седем години, можете да кандидатствате за натурализиране и да получите кипърски паспорт."

Във всеки от двата случая процесът отнема "приблизително между три и шест месеца," според Бат.

Какви са ползите?

"След като имате кипърско гражданство или жителство, стига да прекарвате най-малко по 60 дни годишно в страната и по-малко от 183 дни, в която и да било друга страна, имате право да бъдете данъчнозадължено лице в Кипър, което е изключително изгодно за повечето хора, които предприемат тази стъпка".

"Кипър има един от най-ниските корпоративни данъци в ЕС – 12.5%, който при определени условия може да бъде намален до 2.5%. В страната няма данък върху капиталовата печалба, нито данък наследство, имотен данък и дивидентен данък, което привлича финансово индийците."

Според Бат членовете на семейството на основния кандидат също могат да получат лесно гражданство или жителство.

"Това е особено привлекателно за богатите индийци, които имат големи семейства и семейни бизнеси".

От няколко години получаването на кипърско гражданство чрез инвестиции е популярно сред милионерите и от други държави.

Миналия месец обаче кипърското правителство обяви, че ще ограничи броя на натурализациите на инвеститори до 700 годишно, започвайки от тази година.

Това обаче може би ще направи кипърското гражданство дори още по-желано.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg