Защо Нидерландия затваря затвор след затвор?

4015
Защо Нидерландия затваря затвор след затвор?

© Pixabay/Instagram

Въпреки спада в нивото на престъпността в страната, тайната на Нидерландия за изпразване на затворите може би се крие в това да се отнасяш с престъпниците като с човешки същества.

И тази стратегия наистина работи добре - само през 2018 г. още четири затвора са затворени, а някои от тях са превърнати в домове за бежанци, посочва Bright Side.

Как нидерландската система успя да намали броя на престъпниците?


Използвайте съпричастен, хуманен подход към тях. В страната се смята, че ако към престъпник се отнасяш като с човешко същество и той ще започне да се държи като такова. 

Като предлага специална рехабилитация на хора с психични заболявания, нидерландската правосъдна система намалява обитателите на затвора. Тя се основава на превенция и разбиране, а не на наказание.

Хората, извършващи престъпления, често са изправени пред глоби и/или са принудени да посещават програми за психологична рехабилитация. След като дългите присъди зад решетките се оказват неефективни, страната просто ги намалява. 

10 от най-бруталните техники за мъчения в светаИзвращения или первезно удоволствие за някои

Тези нови мерки се наричат ​​алтернативни присъди и се основават на идеята, че на престъпниците трябва да се гледа като на човешки същества, които все още могат да бъдат полезни за обществото след рехабилитация.

По думите на психолога Мириам ван Дриел: „Начинът, по който се отнасяте към хората - дори и в затвора - води до голяма промяна в начина, по който те се връщат в обществото. Ако се отнасяте към тях като към кучета, хората ще се държат като кучета, но ако се отнасяте към тях като към човешки същества, те ще се държат като човешки същества. "

Програмите помагат на хората, които отиват в затвора

Хората, които отиват в затвора, се подлагат на специална терапия, за да се върнат в обществото възможно най-бързо. Тези програми имат за цел да защитят обществеността, но и да реабилитират хората, които са в затвора.

Според данните от проучване те са се оказали успешни, въпреки че някои твърдят, че са създадени за лечение на мъже и че жените се възползват по-малко от тях.

Нови домове за бежанци

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arjan Lindeboom (@arjandotorg) on

В крайна сметка, много от нидерландските затвори са изпразнени. Някои от тях дори са отдадени под наем на други страни, докато други се превръщат в луксозни хотели и жилища за бежанци.

Има планове един от най-известните нидерландски затвори - Koepelgevangenis, да бъде преобразуван в университет.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Иванов
# 0
14:04 | 7 April 2020
Ако заплатите на българите са като тези в Нидерландия, то съзнанието на хората ще бъде на подобно ниво като при тях. Освен това трябва неграмотните да бъдат принудени да се образоват. В семейства които децата не учат да не получават детски надбавки и парични помощи.
Росица Вангелова
# 1
14:04 | 7 April 2020
По добре хората от гетата в България да заминат да живеят в Нидерландия. Там да ги образоват и научат на труд.
vlady
# 2
12:04 | 7 April 2020
Глупости! Само сериозни затвори с бой, глад, мизерни условия и т.н. могат да превъзпитат престъпниците. Примерно затворите в Таиланд особено тези с висока сигурност като Bang Kwang, Rayong, Khao Bin и т.н. са едни от най-добрите в света и попадналите в тях рядко извършват нови престъпления
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg