Защо никога не виждаме малките на гълъбите?

23138
Защо никога не виждаме малките на гълъбите?

© pixabay.com

Направило ли ви е впечатление, че не забелязвате по улиците и в парковете в града малките на гълъбите? Има причина това да е така.

Току-що излюпилите се гълъбчета са създания, които може да ви се сторят страшнички на вид. Те дори не приличат на родителите си.

Може дори да сметнете, че не принадлежат към семейството на птиците. Имат огромни виолетови очи и раздути розови носове. Тук-таме се забелязват пера.  

Както може да се очаква, гълъбите крият малките си от евентуална заплаха, а не от стеснение от вида им. На практика размножаването на гълъбите се случва далеч от погледа на човека.

Гнездата им са по покривите на сградите. Там повечето граждани дори и не поглеждат. Дори ухажването в една двойка гълъби се случва преди всичко по покривите.

А на асфалта и по прозорците например е възможно само да забележите отделни проявления на брачното поведение: кръжене на самеца около гълъбицата. Типични са демонстративните полети с размахани криле.


Всички основни събития се случват под покрива. Женският гълъб снася две бели яйца. Тяхното мътене продължава 18 денонощия. В процеса участие активно взема и самецът.

След това пиленцата се излюпват. Стремително се развиват. Само на четири дни по тяхното тяло започва да се появяват зачатъци на пера. На 10 дни гълъбчетата вече са напълно покрити с пера.

7 невероятно грозни животниЖивотинското царство изобилства от видове, които човечеството смята за симпатични и

През първите дни от живота си гълъбите могат само да лежат. На шестия ден започват леко да пълзят. На 8-9-ия ден стоят на крака. На 18-ия вече умеят да ходят и пробват разни неща с клюна си.

На 20 дни започват да разтварят криле. На 24-25-ия ден напускат гнездото, ходят по покривите и т.н. На 26-28-ия ден уверено летят над покривите. На 30-ия ден заедно с родителите си летят из близките места.

32-иеят ден е възрастта, която дава началото на самостоятелния живот на гълъба. На външен вид той въобще не се отличава от възрастната птица.

Това е причината, поради която трудно можем да различим малките от възрастните гълъби.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

сулако
# 0
19:02 | 17 February 2019
на 40-я ден става храна за котките
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg