Може би сте чували, че ако добавите малко сол към кафето си, ще подобрите вкуса му. Дали е вярно това? От биохимична гледна точка, щипка сол намалява горчивината, твърдят експерти.

В някои страни традицията при приготвяне на кафе е да се добави малко сол към водата, с която се вари, защото така се подобрява вкусът му.

Както се оказва, причината за всичко това се крие в химията. Натриевите йони намаляват горчивината чрез механизма на трансдукция (процес, който влияе на рецепторите на вкуса). Нивото му обаче се проявява под нивото, на което соленият вкус може да бъде регистриран.

Как да се приготвите кафе, като използвате сол:

За да редуцирате горчивината, ви трябва незначително количество сол. Можете да добавите щипка за чашка варено кафе. Ако държите на точните мерки обаче, започнете с 1/4 чаена лъжичка кашерна сол на 6 супени лъжици смляно кафе.

Друг начин да „убиете“ горчивината е като добавите захар. Внимавайте и да не препичате кафето, защото топлината разгражда някои от молекулите, което води до горчив вкус.