Защо ОАЕ иска да отглежда марули на Марс?

8226
Защо ОАЕ иска да отглежда марули на Марс?

Обединените арабски емирства не могат да бъдат обвинени в едно нещо – липса на визия. Те първо обявиха планове да изпратят сонда на Марс.

След това амбицията им беше да колонизират Червената планета. Сега емирството има нова цел – да отглежда палмови дървета и марули там.

Космическият сектор заема централно място в Дубайското авиоизложение с изложби, конференции и изтъкнати лектори, сред които и Ал Уордън, бивш астронавт от Apollo 15 на НАСА.

Но още преди сондата за Марс на ОАЕ да излети от Япония през 2020 г. - емирствата работи в партньорство с Mitsubishi Heavy Industries, страната от Персийския залив вече обяви намеренията си да развива земеделие в Космоса.

Между Марс и пустинята има сходства“, казва Рашид Ал Заади, стратег по планирането в Космическата агенция на ОАЕ. „Пейзажът в ОАЕ, почвата са сходни“, допълва той.

ОАЕ е решила да налее пари в два научни проекта – отклеждане на палмови дървета и марули, домати и ягоди на Марс. „Когато стигнем там, ще трябва да ядем“, казва Ал Заади.

Палмата била избрана заради символичните й връзки с региона, а останалите дървета – защото учените вече установили, че те могат да растат на Марс, допълва той.

Това може да звучи като фантазия, но намеренията за земеделие в Космоса на ОАЕ са породени от икономически причини. Емирствата, особено Дубай и Абу Даби, опитват да подготвят икономиката си за края на петролната ера.

Процесът започна с огромно разрастване на туризма и авиокомпаниите и свързаните с тях услуги. Сега ОАЕ се насочва към науката и високотехнологичния сектор.

„В Персийския залив има 100 милиона млади хора. Искаме те да играят роля в бъдещето и да отнесат региона до следващото ниво“, казва Омран Шараф, проджект-мениджър в проекта
Mars Mission.

Населението на ОАЕ е около 9 милиона души, от които само 1.4 милиона са граждани на емирството. Целта е да създадем икономика след петрола, основана на знанията и креативността“, казва Шараф.

"Така че е важно да се утвърдим като научен център. Създадохме много инженери, но не толкова много учени. Проектът Марс е чисто научна мисия“, допълва Шараф.

След създаването на Космическата агенция на ОАЕ през 2014 г., страната е инвестирала над 5.4 млрд. долара в проекта Марс. Това включва сондата до Марс, чийто завършен прототип беше показан на авиоизложението.

Сондата била създадена с преднамереното използване на екип, съставен само от жители на ОАЕ, информира космическата агенция. Тя ще изследва водата и ще преценява атмосферните условия.

ОАЕ е започнала работа и по своя Научен град на Марс - център, посветен на изследването на колонизацията на планетата. В няколко научни станции в пустинята с жилищна площ и научни инсталации ще бъдат изследвани нуждите от храна, вода и енергия.

Мисия Марс превръща ОАЕ в една от едва деветте страни, които изследват как да стигнат до Червената планета, казва Шараф. „Това означава, че нашите инвестиции в инсталации и образование – наука, лаборатории, университети, ще трябва да са много големи“, допълва той.

Според астронавта Ал Уордън, това ще изисква и международно сътрудничество. Той е впечатлен от амбициозния проект на ОАЕ и от постигнатото до момента. „Но мащабът на технологичното предизвикателство ще бъде твърде голям за една страна“, предупреждава Уордън.

Дубай строи симулатор на марсиански град Ще има лаборатории за отглеждане на храна, добиване на енергия и вода и много други

Централното място на космическата индустрия в Дубайското авиоизложение, което се провежда веднъж на две години, цели да „предостави възможност за среща на големите международни космически компании и институции и за изграждане на стратегически връзки“, казва Юсуф Хамад Ал Шаибани, генерален директор на космическия център „Мохамед Бин Рашид“.

Дори ръководителите на ОАЕ определиха това, което опитват да направят, като „епично предизвикателство“. Ако всичко върви по план, последната стъпка ще бъде хора да кацнат на Марс в идните сто години.

Това може никога да не се случи. Но поне страната ще е създала ново поколение учени в Персийския залив и ще е научила как да отглежда повече плодове и зеленчуци в пустинята.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg