Защо опитът на Швейцария да спре запасите от кафе удари на камък?

7869
Защо опитът на Швейцария да спре запасите от кафе удари на камък?

© Pexels

Ако има нещо, което със сигурност може да се каже за швейцарците, е, че те са добре подготвени.

Тяхната страна има ядрен бункер за всяко домакинство, тества сирените си всяка година и макар че е една от най-богатите в света, има хиляди тонове запаси от най-различни стоки за спешни случаи, в това число и кафе.

Когато обаче швейцарското правителство предложи по-рано през годината да се сложи край на поддържането на запаси от кафе, планът беше посрещнат с ожесточена съпротива.

Напитката, която е нискокалорична и няма особена хранителна стойност, не принадлежала към списъка с "продукти от съществена важност", според правителството.


Това обаче доведе до сериозен обществен отпор. Швейцарците са в челото на класацията по консумация на кафе в световен мащаб и мнозина от тях изглежда считат напитката за достатъчно важна.

След като срещна тази силна съпротива, правителството обяви, че ще преосмисли въпроса.

Запасите от кафе в размер на 15 000 тона, които са достатъчно, за да стигнат за цялото население на страната от 8.5 милиона души в продължение на три месеца, са част от списъка от съществено важни продукти, в който влизат още захар, брашно, олио и ориз, както и горива, вода и лекарства.

Швейцария, която няма излаз на море, произвежда едва половината от храната, която консумира, а сериозният недостиг по време на двете световни войни насърчава правителствата след това да натрупат запаси, които да са в помощ на населението при спешни случаи.

Производителите на продукти от този списък са задължени по закон да съхраняват определени количества, а правителството им плаща разходите за съхранението.

10 навика, свързани с кафе, които ще направят тялото ви по-силноАко се консумира по правилния начин, кафето може дори да подобри здравословното ви състояние

От гражданите също се очаква да имат запаси на различни продукти за спешни случаи, като сред тях са храна и вода за седмица, фенерче и тоалетна хартия.

По последни данни обаче едва една трета от швейцарците си правят труда да поддържат лични запаси в днешно време.

Защо тогава кафето е неприкосновено?

Изглежда, че швейцарците очакват правителството да поддържа запаси на различни стоки вместо тях и това важи и за кафето.

Швейцарците консумират по цели 8 кг кафе на човек годишно. Рядко ще намерите швейцарец, който не консумира напитката: кафето с мляко сутрин и еспресото или ристретото след обяд и вечеря са ритуали, които са част от ежедневието в страната, пише BBC.

Липсата на тези ритуали, дори и за седмица, изглежда немислимо.

Така правителството, стреснато от протестите и вероятно насърчено от швейцарските производители на кафе, които не искат да изгубят средствата, които получават за съхранението му, включи на задна скорост относно решението си.

Запасите на Швейцария се оказаха доста полезни напоследък. Миналата година, когато нивото на река Рейн падна толкова, че корабите, превозващи минерални масла и изкуствени торове, не можеха да стигнат до Швейцария, запасите влязоха в употреба.

Също така през 2017 г., когато имаше световен недостиг на антибиотици, швейцарските болници избегнаха кризата, тъй като необходимите лекарства се поддържаха в запас.

Така че швейцарското правителство вероятно ще продължи да поддържа запаси, с пълната подкрепа на гражданите си … стига кафето да остане в списъка.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg