Защо остров в Южния Пасифик е най-замърсеното място в света?

5205
Защо остров в Южния Пасифик е най-замърсеното място в света?

© Pixabay.com

На около 5000 км от бреговете на Чили остров Хендерсон е едно от най-отдалечените места в света.

Но огромното разстояние, което отделя британския остров в Южния Пасифик от най-близката твърда земя, не му пречи да се превърне в едно от най-замърсените места на планетата.

Както показва ново изследване, това е островът с най-голяма гъстота на антропогенен (създаден от човека – бел. ред.) боклук в света – 99.8% от откритите там отпадъци са от пластмаса. Близо 18 тона пластмаса са открити на безлюдния остров с площ от малко над 37 кв. км, който е една от малкото екосистеми, останали на практика недокоснати от човека.

Това се равнява на 671 отпадъка на квадратен метър. Голяма част от боклука, близо 68%, вече не се вижда, тъй като е заровена на десет сантиметра под земята.

Количеството боклук, откритите предмети и произходът им изненадали изследователите от Тасманийския университет и Кралското дружество за защита на птиците във Великобритания, които осъществили изследването.

„Много от предметите на остров Хендерсон погрешно се наричат продукти за еднократна употреба“, казва Дженифър Лавърс, една от авторките на изследването. Наред с предмети, свързани с риболова, били открити също и четки за зъби, запалки, ножчета за бръснене и шапки в различни цветове.

Морски раци живеят в бутилки, консервни кутии и козметични продукти“, разказва Лавърс. Един рак бил открит дори в счупената глава на кукла. „Тази пластмаса е стара, крехка, фина и токсична“, допълва изследователката.

По-голямата част от боклука идва от кораби, плаващи от Южна Америка, но и от други части на света. „Никой не е спасен. Намирали сме бутилки от Германия, консерви от Канада и дори кутия с риба от Нова Зеландия“, казва Лавърс. „Това означава, че всички имаме отговорност и трябва да внимаваме“, допълва тя.

Но защо това толкова отдалечено от цивилизацията място е също най-замърсеното?

Мръсни въглища задушават най-токсичния град в светаНа около 25 километра от Ню Делхи има газова електроцентрала, но тя работи едва с една шеста от капацитета - за сметка на друга, която използва въглища

Една от причините е, че островът, където виреят десет местни вида растения и четири сухоземни птици, се намира близо до центъра на океанско течение, известно като върхушката, или голямото морско течение на Южния Пасифик.

Но отвъд географското му положение основният проблем е присъствието на голямо количество пластмасови отпадъци в океаните на планетата. Според авторите на изследването, както правителствата, така и всеки отделен човек, има отговорността да пречи на продължаването на замърсяването на моретата и океаните.

И както показва изследването на остров Хердерсон, спирането на замърсяването е проблем, който трябва спешно да бъде разрешен.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg