Защо по-скъпата паста е по-вкусна?
Рядко обръщаме внимание, но текстурата на храната е също толкова важна, колкото и нейния аромат. Чаят с балончета, питките тортила, пана кота, гръцката салата и перфектният яйчен омлет са доказателство за това колко важна е тя.
И ако сте се замисляли защо остатъците от храната никога не са толкова вкусни, колкото прясната, текстурата е виновникът.
Текстурата е и причината, поради която скъпите спагети са по-вкусни от евтините, при положение че имат едни и същи съставки: грис и вода.
Сушените макаронени изделия, или pastasciutta, често се екструдират в матрици. Най-евтините марки използват тефлона в техните матрици, което им позволява да изтласкат повече тесто през матрицата по-бързо и да произвеждат повече макаронени изделия за по-малко време.
Ако внимателно се вгледате в евтините тестени изделия, ще забележите, че те са почти блестящи и невероятно гладки - това е заради тефлона. За да се спести още повече време и да се произвеждат големи количества макаронени изделия, производителите бързо изсушават макароните - понякога само за няколко часа, преди да ги опаковат.
Резултатът е текстурно бедствие. Гладката тестена маса никога няма да се слее съвършено със соса, а бързото сушене изисква по-бързо време за готвене, което на свой ред намалява времето, за да се получат перфектно приготвените al dente.
Ако винаги сте искали съвършената al dente паста, купете по-качествена марка. Те са екструдирани с месингови и бронзови матрици, които създават груба повърхност върху макароните. Резултатът е по-матови изделия и по-груби на вид.
Те обаче успяват да задържат соса и така вкусът е съвсем различен. Те се сушат и по-дълго време, което означава по-дълго време за варене и достигане на перфектния точен вкус. Недостатъкът им е, че производството им изисква повече време, което обяснява и цената.
Затова, ако искате истинска, автентична и вкусна паста, не се скъпете, а инвестирайте в качествени изделия. Защото текстурата има значение.