Защо, попадайки в блато, потъваме?

4864
Защо, попадайки в блато, потъваме?

© pixabay.com

Хвърлете пръчка в блато и ще видите, че тя няма да потъне. Тогава защо човекът потъва?

На този въпрос отговор дава Надежда Хмелкова, преподавател по физика.

На първо място, теглото на човека е по-голямо. Второ, за разлика от неживите тела, човекът (или пък заекът, еленът) не може да не диша. Именно това го погубва.

Колебаещите се движения – когато вдишвате и издишвате, потапят тялото все по-надолу и по-надолу. Колкото по-дълбоко дишате, толкова по-бърз е процесът. Още по-лошо става, когато влагате усилия да излезете – в паническия страх движенията стават изключително учестени.

Блатото се отнася към определен тип течности, които се характеризират с това, че ако тяло, попадне в тях и то е леко, т.е. оказва малко въздействие, те започват да се държат като твърдо тяло.

И обратното – ако тялото е тежко, оказва силно съпротивление, блатото започва да проявява най-голяма „пропускливост“.

Така попадналият се оказва в изключително трудно положение. Не може да не се движи, но пък всяко движение го тласка все повече към дълбочините.

Този дрон ви следва неотлъчно, докато спортувате (видео) Дроновете имат множество приложения

Тогава какво да направите?

Преразпределете центъра на тежестта, като промените положението на тялото в хоризонтално. Ако имате пръчка в ръка, тя ще бъде ваша опора – пояс, който ще държи на повърхността.

Легнете по гърди върху нея и се старайте да бъдете възможно най-близо до повърхността. След това започнете полека-лека да пълзите към брега. За целта, ако носите раница, махнете я. Не правете резки движения.

Ако не разполагате с пръчка, използвайте раницата като пояс.

В най-добрия случай свалете веднага обувките. Така те няма да потънат, а ще останат там, където сте ги събули.

Ако край вас има дървета и треви, насочете се към тях. Възползвайте се от наличието им, за да се придвижите.

При бързо потъване в блато или тресавище няма как да се справите без чужда помощ. Необходимо е да ви бъде подадено въже или пръчка, за която да се хванете и да бъдете издърпани.

При изтеглянето е ключово да не се спира. В противен случай потъващият ще продължи да потъва.

Помнете: вероятността да потънете в блато или тресавище е голяма през летните и есенните месеци. През зимата повърхностният слот замръзва и това работи във ваша полза.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg