Защо се изчервяваме и какво се случва с телата ни, когато го правим?

3657
Защо се изчервяваме и какво се случва с телата ни, когато го правим?

© Pixabay

Хората са склонни да смятат, че могат да контролират собствените си реакции.

Те се опитват да показват на другите онези чувства, които считат за най-подходящи или удобни в даден момент.

От друга страна, не бива да забравяме, че има и друг вид реакции - те са неволни и колкото и да искаме да ги контролираме, просто не можем.


Например изчервяването е спонтанен отговор на тялото ни, който не можем да спрем или накараме да се появи. Той, всъщност, е уникален за хората, посочва Bright Side.

Какво се случва с телата ни, когато се изчервяваме?

Човешкото тяло претърпява поредица от реакции, водещи до момента, в който бузите ни придобиват червеникав цвят, който ние възприемаме като изчервяване. То е естествена реакция на нещо, наречено симпатикова нервна система, която е отговорна за бързите и неволни реакции на нашите тела.

Когато тази система възприеме някои специфични емоции, тя изпраща съобщение до надбъбречните жлези за освобождаване на адреналин - хормона, който е отговорен за задействането на реакцията на организма, що се касае до борба или бягство.

Когато този хормон се освободи, пулсът ни се ускорява, което от своя страна води до разширяване на кръвоносните съдове, увеличавайки както нивата на кислород в кръвта, така и притока на кръв.

Изследванията са открили доказателства, че областите, най-податливи на зачервяване, като бузите, шията и ушите, имат различна анатомична структура, която прави възможна тази спонтанна и неконтролируема реакция.

Възможни причини за изчервяването

Вече познаваме вътрешния процес, който причинява това отличително оцветяване в някои части на телата ни. Но това е само описание на онова, което се случва в телата ни. Също така е важно да знаете какво, всъщност, предизвиква подобна реакция.

  • Емоции: Срам, срамежливост, влюбване или дори гняв може да са причината някои части от лицето ни да се зачервят.
  • Температура: Ако телесната ни температура се повиши заради упражнения или изпотяване, вероятно ще се появи зачервяване. По същия начин екстремният студ може да доведе до различен оттенък на ушите, носа и бузите.
  • Треска: Когато телесната ни температура се повиши поради някакъв вид вирусен процес, често се появява зачервяване. Ако това е причината, когато треската отшуми, зачервяването ще изчезне заедно с останалите симптоми.
  • Храна или напитки: Яденето на нещо много пикантно или на храни, съдържащи определени химични компоненти, също може да доведе до зачервяване. Същото може да се случи, ако пиете нещо, което е много горещо.

Невероятни факти за мозъкаЗнаете ли, че мозъкът може да


Различни подходи за разбиране на изчервяването

Дори и днес научната общност все още не е намерила напълно точно обяснение за целта, която има зачервяването в нашето ежедневие. В опит да дадат обяснение, различни учени излизат с теории и излагат нови хипотези, според доказателствата, открити от тях.

От тях 3 теории са получили по-голяма подкрепа от научната общност, като понастоящем те са най-приети или правдоподобни.

  • Комуникативна теория: Според нея изчервяването има функцията да предава информация на нашите събеседници, но без да комуникираме устно. 
  • Нежелано социално внимание: Тази теория твърди, че изчервяването изглежда като начин човекът, който ни наблюдава, бързо да осъзнае, че не сме доволни от вниманието, което ни обръща. 
  • Експозиция: В този случай изчервяването ще се появи като отговор или като следствие от страха, че някаква информация, като тайна или лъжа, може да бъде открита. Според тази теория това е начин да покажеш, че това, което се намеква, е вярно.
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg