Защо смятаме, че изглеждаме различно от начина, по който ни виждат другите?

1771
Защо смятаме, че изглеждаме различно от начина, по който ни виждат другите?

© Pixabay

Не всеки изглежда като на своя снимка в реалния живот.

Уреждащите си онлайн срещи са се сблъсквали най-често с тази истина.

Всъщност, в социалните медии непрекъснато се появяват съобщения, в които хората споделят своя опит от среща с напълно различен човек от този на снимката в онлайн профила.


Това често няма нищо общо с фотошоп или измама. И други фактори влияят върху начина, по който мислим, че изглеждаме и върху това как другите ни виждат, посочва Bright Side.

Огледалата не показват истинското ни отражение
Когато се погледнете в огледалото, кого виждате? Определено не човекът, който другите хора виждат, тъй като нашето отражение в огледалото е "обърнато" от мозъка ни.

Вдигнете лявата си ръка и ще видите как човекът в огледалото вдига дясната. От начина, по който разделяме косата си, до начина, по който се усмихваме - лицата ни не са симетрични. Изображението, което виждаме в огледалото, не е лицето, което показваме на света.

Фотофилтрите и ъглите представят външния ни вид по различен начин
Опитни фотографи казват, че фотоапаратът често изкривява външния ни вид и може да го промени за добро или за лошо. Изненадващо, мозъкът ни работи като Photoshop. Очите ни (с помощта на мозъка) автоматично се приспособяват към тъмнината и светлината.

Фотоапаратите могат да се регулират, за да се фокусират върху светлините или сенките, но никога върху двете едновременно. Ето защо фотоапаратът няма да покаже истинския ни външен вид и да го отрази по начина, по който го правят очите на другите.

Очите ни „изрязват“ ненужните детайли в реалния живот и затова хората около нас ни виждат различно, докато изображението ни на снимка се променя от детайлите. Затова можем да изглеждаме неприятни, дори ако сме красиви в реалния живот.

Изображението ни зависи от това как другите хора виждат себе си
Неотдавнашно проучване установи, че непривлекателните хора надценяват своята привлекателност, в сравнение с непознатите. Другата страна на монетата: привлекателните хора обикновено подценяват физическия си чар.

Друг факт: привлекателните хора се сравняват с други привлекателни хора, а непривлекателните черпят самочуствие от други непривлекателни хора. Така че нашето виждане за самите себе си може да бъде повлияно от хората около нас поради начина, по който сравняваме външния си вид с техния.

Сравненията ни вредят
Въпреки че сравнението с другите е естествен стремеж, в някои случаи то предизвиква увереност и мотивация, но в други не ни помага. Сравняването означава, че се борите с несигурност, която може да ви даде различна картина на вашия външен вид или живот.

Страхът може да замъгли възприятието ви
Страхът може да засили възприятиета ни. Например, ако се страхувате, че вече имате бръчки, дори и да сте млади, вероятно ще ги забележите, когато се погледнете в огледалото.

Итън Брамбъл е на 21 и вече има повече от 40 телесни модификации21-годишният младеж за първи път решава да преобразява външността си на 11-годишна възраст, когато пробива ушите си и се влюбва в татуировките

Промените в начина на живот могат да повлияят на начина, по който се виждаме
Промени в настроението, липса на сън, хормонален дисбаланс, лоша диета и други психически и физически фактори могат да повлияят на нашето самовъзприятие. 

Ефектът „истинско огледало“
Ако ви е интересно как изглеждате в очите на другите, имате нужда от второ огледало. Тази услуга се предлага от някои компании, като те я наричат True Mirror (истинско огледало).

За първи път патентован през 1887 г., True Mirror използва комбинация от 2 огледала, поставени под прав ъгъл. Той образува триизмерно, не обърнато изображение.

Хората, които са получили възможност да се погледнат в истинско огледало, казват, че сякаш се виждат за първи път - толкова радикална е промяната във външния им вид.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg