Защо в Холандия живеят най-щастливите деца в света?

128308
Защо в Холандия живеят най-щастливите деца в света?

Холандия е световноизвестна като либерална страна към секса и наркотиците, но може би малцина знаят, че зад тази репутация се крие сравнително консервативно общество, чийто живот се върти около семейството, а децата са поставени в центъра на семейния живот.

Може би поради това холандските деца редовно оглавяват класацията на най-щастливите деца в света на УНИЦЕФ, чието последно издание беше през 2013 г.

Рина, която е с азиатско-американски произход, и британката Мишел са майки, омъжени за холандци, които имали възможността да наблюдават отблизо чрез собствените си деца тайните на родителското поведение в това общество. Те написали книгата „Най-щастливите деца в света: растеж в холандски стил“.


ВВС публикува някои от заключенията им. Не всички могат да се приложат в други държави в света, но поне могат да послужат като източник на вдъхновение.

Холандският фокус върху ежедневието

Децата редовно закусват в родителите си. Семейните събирания на маса започват със стабилна закуска, която дава възможност деца и възрастни да поговорят, преди да започне работният и училищният ден.

Тази практика, която се пропуска в други държави, е постоянна в Холандия. Според доклада на УНИЦЕФ от 2013 г. 85% от анкетираните младежи на 11, 13 и 15 години закусват всеки ден. И тази важна първа храна за деня включва почти неизменно малко национално угощение – шоколадови пръчици (hagelslag), които се предлагат във всякакви  форми, размери и цветове.

Макар на пръв поглед шоколадът на закуска да противоречи на идеалната балансирана диета, в Холандия затлъстяването сред децата не е проблем. Защо?

Може би защото ходят на училище с колело. Освен да се наслаждават на чистия въздух и да правят упражнения, децата могат да се движат сами по велоалеите и да се чувстват в пълна безопасност. Това е възлагане на доверие от страна на родителите, което помага за развиването на независимостта на децата.

В началното училище няма натиск от страна на учителите. Най-малките деца не полагат изпити и обикновено нямат домашни. Системата е цели да стимулира научаването по положителен начин с идеята това поведение да се запази през целия живот.

Цифрите на УНИЦЕФ потвърждават, че холандските младежи е по-вероятно да продължат обучението си след средното училище, отколкото учениците във Великобритания например.

Виждат се много родители на вратите на училищата. Холандското правителство има политика да помага за равновесието между професионалния и семейния живот. Например приет е закон в подкрепа на създаването на „дни без заплащане на бащата“, за да се стимулират семействата да разпределят отговорностите в отгреждането на децата.

Как изглежда училищният обяд в различните държави по света Веригата ресторанти Sweetgreen реши да сравни това, което децата в училище ядат за обяд по целия свят

 

В резултат на това холандските деца прекарват повече време с майките и бащите си от децата в другите държави. Естествена последица от отглеждането на независими деца е, че родителите имат повече време за себе си, това увеличава собственото им благосъстояние. А щастливите родители имат щастливи деца.

„Холандците се гордеят с начина, по който прекарват времето си, а не с парите и предпочитат пректическите пред луксозните неща“, казват Рина и Мишел в книгата си. Обичайно е децата да се забавляват с играчки втора употреба и не е необходимо да впечатляваш никого с помпозни празници за рожден ден.

Рина мае Акоста обобщава холандския фокус в отглеждането на децата като „връщане към най-основното“.

Снимки: Pixabay.com

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg