Защо залезът е червен?

1302
Защо залезът е червен?

© pixabay.com

Древно поверие гласи, че червеният залез предвещава ветровит ден. Това е така, но отчасти.

Слънцето едновременно свети с всички цветове на спектъра, но преди да стигнат слънчевите му лъчи до Земята, те трябва да преминат през защитния слой на атмосферата, която променя тяхното възприятие.

Всеки цвят представлява електромагнитна вълна, от която зависи какъв цвят ще изглежда предмета пред нас. Най-кратки са вълните на синия спектър, а най-дълги – на червения.

В течение на деня Слънцето заема различни положения спрямо онази точка на Земята, където се намира предполагаемият наблюдател. Следователно, и дебелината на атмосферата, която е необходимо да бъде преодоляна от слънчевите лъчи, е различна. По обяд лъчите минават по най-краткия път, падат отвесно и не успяват да се разсеят.

LG Oled TV

Поради това, намирайки се в зенит, слънцето ни се струва бяло.

Вечерно време слънчевите лъчи трябва да преодолеят по-дебел слой атмосфера, тъй като падат на земната повърхност под ъгъл. Попадайки в атмосферата, на първо място се разсейва синята част от спектъра, след това останалите цветове и до нашите очи достигат само дългите червени вълни. Те са най-устойчивите.

Но на процеса на разсейване на слънчевите лъчи влияе не само дебелината на атмосферата. По-голяма роля играе присъствието във въздуха на невидими за човешкото около частици прах и пара. Те обикновено се натрупват в атмосферата при високо налягане, свързано със сухо време. Зараждащият се вятър ги премества, формирайки зона, където частиците са повече, отколкото в спокойна атмосфера.

10 от най-добрите градски гледки на планетатаПътешествията, които предприемаме, остават в спомените ни не само като преживявания, но и като гледки

Когато слънцето застане на хоризонта, лъчите му падат върху този участък и го осветяват. При особено плътно съдържание на прах дори жълтият и оранжевият спектър трудно достигат до човешкото око. Поради това залезът придобива яркочервени тонове.

Получава се следното: червеният цвят на залязващото слънце предвещава на първо място сухо време. А за приближаването на вятър говори по-скоро неговият цвят. Колкото по-червен е залезът, толкова по-голяма е вероятността утре да духа силен вятър.  


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg