Защо "зеленото" чистене е важно за здравето ви

5830
Защо

Дебатът дали да използваме натурални почистващи средства вместо познатите ни продукти с химикали, които масово срещаме по лавиците на магизините, тече от много години. Не са малко хората, които отдават предпочитания на втория начин - чрез продукти с химикали.

Как традиционните почистващи препарати и методи се съпоставят с купешките алтернативи?

Преди десетилетия човекът не знаеше какво е препарат. Той залагаше на успешни начини за почистване с натурални продукти. Днес скептници поставят под сериозно съмнание ефикасността на "зеленото" чистене.


Почистващите продукти са навсякъде около вас. В дома, в офиса, дори в колата.

Повечето от препаратите, които купуваме в магазина, са на петролна основа. Няма нужда да ви обясняваме, че това категорично говори, че рискът от здравословен проблем е налице.

Такъв тип продукти убиват всичко по пътя си, включително и нас самите. Съществува изобилие от натурални продукти, които можем да направим сами и които ни пестят пари.

Те са способни да почистят до блясък дома ни и да го ароматизират, без да вървят ръка за ръка с отровни субстанции.

Лошата новина е, че много хора смятат, че не може да е чисто, без да усетят аромата на химикалите...

За щастие, този начин на мислене вече не е стандарт. Нараства тенденцията да се залага на "зелено" чистене, като се избягва употребата на химикали, които не само вредят върху здравето на човека, но и върху околната среда.

Числата

Знаете ли, че в почистващата индустрия се използват над 17 000 химикала на базата на петрол? Само 30% от тях са тествани за вредни ефекти върху човешкото здраве и околната среда.

Т.е. ние знае прекалено малко за въздействието им. Въпреки това смело ги използваме и вдишваме всяка една тяхна съставка.

Над 87 литра химикали се използват средно от домакинствата всяка година. 25% от тях съдържат съставки, които са токсични.

Безопасност и здраве

Със сигурност сте забелязали, че на етикетите на продуктите, които купувате от магазина, пише изрично да не се допуска контакт с кожата, очите и т.н. Препоръчва се употребата на ръкавици и маска за лице.

Това категорично говори за токсичното въздействие на съставките.

Нерядко се случва човек да чувства дискомфорт в гърлото или очите, когато употребява такива продукти. Невъзможно е да избегнете контакта с него, поне по въздушен път.

За да минимизирате риска, задължително отваряйте широко прозорците и вратите. Така ще избегнете попадането на вредните субстанции в белите дробове.

Хората, които вярват на "приятния аромат" на продукта като показател за чистота, трябва да знаят, че всъщност вдишват изкуствени есенции, създадени чрез химикали. Те наподобяват естествените.

Неслучайно хората, които страдат от алергии, изпитват дискомфорт при контакта с такъв тип продукти.

Прахът в градска среда е сред основните предизвикателства пред домакинствата. Той провокира алергии. Именно натуралните продукти, като оцет и лавандула, са способни да понижат риска от нежелани реакции.

Цена

Натуралните почистващи продукти могат да ви спестят пари и да ви улеснят, тъй като влизат в многобройни употреби у дома.

Повечето съставки в натуралните продукти можете да откриете на една ръка разстояние в собствената си кухня. Лимонов сок, сода бикарбонат, оцет и т.н.

Изброените 3 съставки са евтини и достъпни във всеки един местен магазин. В същото време можете да ги използвате успешно и без рискове за отстраняването на различни замърсявания.

За да придадете на натуралното почистващо средство приятел аромат, необходимо е само да капнете няколко капки етерично масло. По този начин ще спестите пари и от ароматизатори, които съдържат изкуствени есенции.

Съветваме ви да използвате микрофибърни кърпи, тъй като различните фибри в тях по-лесно отстраняват мрасотията. Освен това могат да бъдат използвани и самостоятелно, както и с вода или сапун.

Според изчисления едно английско семейство харчи по 109 паунда годишно за почистващи препарати.

Микрофибърните кърпи са за многократна употреба. Това означава, че те ви пестят пари. Освен това, както казахме, дори можете да ги използвате, без да нанасяте почистващ продукт.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg