Здравето на подчинените зависи от управлението на шефа

956
Здравето на подчинените зависи от управлението на шефа

Шведски учени откриха взаимна връзка между стила на ръководство на началника и здравето на подчинените, предаде ИТАР-ТАСС.

Сътрудничката на Каролинския институт в Стокхолм Анна Нюберг твърди, че на здравословното състояние на човека влияе не само неговия начин на живот, наличието или не на вредни привички, пристрастие или, напротив, не любов към спорта и физическото натоварване, а ...личните качества на началника.

Този извод се съдържа в докторската й дисертация, основана на данните от обширно изследване, провело се в Швеция, Финландия, Германия, Полша и Италия, в което са участвали около 20 хиляди души, заети в дърводобивната промишленост и хотелиерството.

В резултат тя е констатирала, че между състоянието на стрес, което работника изпитва, неговото здраве, отсъствието на болести и възможното състояние на депресия, от една страна, и личните качества на неговия началник, като способност да увлича, подкрепя или авторитарен стил, нечестност, съществува директна връзка.

При това Нюбрег не се ограничава само с периода, в течение на който човек работи под ръководството на един или друг началник, последиците могат да ви сполетят и по-късно, подарявайки ви някакво заболяване.

Тя е установила, че при служителите, които не са случили на ръководител, вероятността да ги сполети инфаркт се е увеличила с 25%. А от друга страна, при доволните от шефа си работници са регистрирани значително по-малко отсъствия по болест на работното място.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg