Здравословни митове, в които хората все още вярват

5160
Здравословни митове, в които хората все още вярват

Що се отнася до здравето, митовете имат навика да се задържат, дори след като различни изследователи, учени и експерти са доказали - отново и отново, че са неоснователни.

В следващите редове ще разбием някои от тях.

Трябва да изчакате поне час след хранене, преди да плувате, в противен случай ще имате крампи

Тази градска легенда датира от началото на миналия век. По онова време се смята, че крампиите, получени, докато сте във водата, са причинени от стомаха, изискващ голямо количество кислород за храносмилане. В действителност, рискът да получите спазми, ако плувате след хранене, е доста нисък.


Био храните не съдържат пестициди

Дори и най-прилежните фермери не могат да гарантират, че тяхната продукция няма да съдържа никакви пестициди. Вятърът и водата със сигурност могат да замърсят органичните храни с пестициди. Нещо повече, някои фермери използват органични пестициди, но те могат да бъдат дори по-токсични от синтетичните.

Артритът е заболяване, което засяга само възрастните хора

Две трети от страдащите от артрит, всъщност, са на възраст под 65 години. Има над 100 форми на артрит, които засягат хора от всички възрасти. Засягайки около три на всеки 1000 деца, ювенилният артрит, например, е едно от най-честите заболявания сред децата.

Захарта причинява хиперактивност при децата

Няма научно доказателство, установяващо връзка между консумацията на захар и хиперактивността. Това обаче не означава, че захарта е напълно безвредна за децата. Различни проучвания показват връзка между консумацията на сладки напитки при деца и наддаването на тегло.

Яденето на моркови ви помага да виждате в тъмното

Този мит може да бъде проследен до Втората световна война. Първоначално е създаден от британското правителство в опит да попречи на нацистите да разберат за нова британска радарна система. Системата току-що е изобретена и улеснява намирането и премахването на германските бомбардировачи през нощта.

Британското правителство не иска нацистите да знаят за тяхното изобретение и за да го запазят в тайна, започват доста хитра пропагандна кампания. В цялата страна са изложени плакати, насърчаващи войниците да ядат моркови, за да виждат по-добре в тъмното.

След като радарната система заработва, нацистите започват да търпят много по-големи загуби по време на нощните си нападения. Въпреки това, вместо да подозират, че радарът стои зад това ново развитие, те вярват, че всичко се дължи на „нощното виждане“ на британските войници, придобито чрез яденето на големи количества от оранжевия зеленчук.

Може да ядете храна, която сте изпуснали, стига да се придържате към правилото за петте секунди

Събирането на изпуснати хапки в рамките на пет секунди няма да ви предпази от микроби. Проучване показва, че някои бактерии "скачат" веднага върху храна, която е изпусната на пода. С други думи, няма период от време, през който храната може да бъде на пода без риск от замърсяване.

Косата и ноктите ви продължават да растат, когато умрете

Когато човек умре, се смята, че косата и ноктите му продължават да растат. Това обаче е просто илюзия, причинена от изсушаването на скалпа и кожата. Косата и ноктите ви ще спрат да растат веднага, след като умрете.

Яйцата са вредни за вашето здраве

Популярното вярване гласи, че яйцата са вредни за вас, защото повишават нивата на холестерола. Изследователите обаче са доказали, че яденето на до 12 яйца на седмица не е лошо за здраве. Тяхното проучване показа, че консумацията на толкова много яйца не повишава холестерола, кръвната захар или кръвното налягане.

Губите 80% от телесната си топлина през главата

„Сложи си шапка или цялата топлина ще излезе от главата ти!“ Всички сме чували това като деца. Всъщност е научно невъзможно да загубим 80% от телесната си топлина през главите. Губим топлина през главите си, когато излизаме навън на студа, просто защото останалата част от тялото ни е покрита с дрехи. Същото би било вярно, ако излизахме през зимата без обувки и чорапи.

Ако кръстосаш очите си, те ще останат така

Кръстосването на очите няма да ги накара да останат така завинаги. Може да получите спазми или да изпитате известно напрежение, но след това всичко трябва да се върне към нормалното.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg