В понеделник Ренате Кюнаст, председател на парламентарната група на Зелената партия в Германия, добави към платформата си задължителен "Вегетариански ден" един път седмично за столовете на всички учреждения в страната преди парламентарните избори през септември.

"Вегетарианският ден е чудесна възможност да опитаме да се храним без месо и колбаси. Да готвиш вегетарианска храна е нещо повече от това просто да пропускаш месото", казва Кюнаст пред Bild Zeitung.

Голяма част от населението в Германия се храни поне по един път дневно в служебни заведения. Ресторантите на самообслужване, които са нещо обичайно, предлагано от работодателите в страната, обикновено готвят по едно вегетарианско ястие дневно, заедно с традиционно богатите на меса ястия.

Тази традиция се оценява от около 9-те процента от германското население, които са вегетарианци или вегани. Каква обаче би била реакцията спрямо един в седмицата без никакво месо в менюто?

И докато по света вече преценяват потенциала на отгледани в лабораторни условия бургери, германците консумират по 60 кг месо на глава от населението всяка година. Човешкото здраве, само по себе си, би трябвало да е достатъчно основателна причина хората да се концентрират върху намаляването на консумацията на месо.

Старите навици обаче умират трудно. Общо 12% от възрастните в Германия се определят като "флекситарианци", тоест ядат месо периодично, като се опитват да намалят консумацията му колкото се може повече, показват резултатите от университетско проучване, според Die Welt.