Желанието да даваме пари е свързано с прогресивна болест

2185
Желанието да даваме пари е свързано с прогресивна болест

© pixabay.com

За да предпазят възрастните хора от финансова измама, учени се впуснаха в серия от проучвания, за да разберат кои хора са най-податливи на такъв риск.

Ново откритие, публикувано в специализирано издание за болестта на Алцхаймер, сочи, че желанието да даваме пари е свързано с ранните етапи на това заболяване.

Хора на възраст 60-70 години, които нямат деменция или други когнитивни проблеми, взеха участие в лабораторен експеримент, при който трябваше да решат дали да дадат пари на непознат човек, или да ги запазят за себе си. Паралелно са им били направени и серия от когнитивни тестове с думи и истории за възпроизвеждане.

Оказало се, че хората, които дават повече пари, се представят по-лошо на когнитивните тестове. Знае се, че това е признак за риск от развиване на болестта Алцхаймер, съобщава medicalxpress.com.

Нашата цел е да разберем защо някои възрастни хора са по-склонни да бъдат обект на финансова експлоатация, отколкото други, казва д-р Дюк Хан, ръководител на проучването и директор на Департамента по фамилна медицина към Keck School of Medicine.

14 вечни истини за финансовата свобода Независимо какво се случва, независимо колко пъти се провалите, щом имате сили да станете и да опитате отново, нищо не сте загубили

"Проблемът с даването на пари просто така е определян като един от ранните признаци на болестта Алцхаймер. Откритието ни поддържа тази хипотеза", допълва ученият.

Какво представлява изследването?

В изследването са участвали 67 възрастни хора на средна възраст 69 години. Техните демографски данни, възраст, пол и ниво на образование са взети предвид в окончателния анализ. Всеки, при който е установено когнитивно увреждане или деменция, е бил изключен от изследването.

На всеки възрастен било казано, че участва в комбина с друг човек, който е анонимен и е част от изследването онлайн. След това са му дадени 10 долара, които е трябвало да разпредели по собствено усмотрение на стъпки - по 1 долар на всеки етап, между себе си и непознатия човек.

Участниците в изследването също така преминали през серия от невропсихологически тестове, включително няколко, които са характерни за диагностицирането на болестта на Алцхаймер в ранните ѝ етапи.

Най-добрият финансов съвет - този на мама Алекс Родригес е отличен пример за това, че съветите на родителите са определящи за изграждането на представата ни за парите и как да ги управлявамеТестовете включвали истории и думи, които трябва да бъдат възпроизведени на по-късен етап.

Колкото по-слаби резултати дадат участниците, толкова по-голяма е вероятността да имат проблеми с когнитивността.

Резултатите от изследването показват, че има нужда от още проучвания и то по-мащабни, които да разкрият в детайли естеството на връзката между финансовия алтруизъм и когнитивното здраве на възрастните хора. Това ще спомогне за натрупването на важни поведенчески данни и да се разтълкува по-добре мотивацията на участниците да дават.

Според учените, ако усещаме някаква промяна в алтруистичното си поведение, то такива настъпват и в мозъка ни.

9 начина, по които навиците на Уорън Бъфет могат да ви пестят париТой може и да разполага с милиарди долари, но за разлика от други знаменитости и финансови гурута Уорън Бъфет предпочита да живее простичко.


Изясняването на подробности за връзката между алтруизма и когнитивното здраве може в крайна сметка да подобри скрининга за болестта на Алцхаймер и да помогне на хората да защитят близките си от финансова експлоатация. Също така може да помогне на изследователите да разграничат здравословното даване на пари от поведението, което е сигнал за когнитивно заболяване.

Последното нещо, което бихме искали, е хората да мислят, че финансовият алтруизъм сред възрастните хора е нещо лошо, отбелязват учените.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg