Жените, които опитвали храната на Адолф Хитлер

5337
Жените, които опитвали храната на Адолф Хитлер

© Pixabay

Представете си да знаете, че всяка храна, която ядете, може да ви е последна и че закуската, обядът и вечерята са потенциално смъртоносни.

Вие обаче трябва да ги изядете, така или иначе.

За група млади жени от Третия райх това е било ежедневие: те са опитвали храната на Адолф Хитлер през последните две години и половина от Втората световна война. Фюрерът настоявал млади жени от немски произход да опитват всяко ястие, приготвяно за него, в случай че Съюзниците или някой от неговите хора се опита да го отрови.

Подобна роля е била считана за някакъв вид чест – начин да служиш на лидера.

Удивителната история за преживяното от тези млади жени се разчува едва през 2013 г., когато 95-годишната тогава Марго Вьолк разказва за бившето си занимание пред германското списание Der Spiegel. Сега „Дегустаторките на Хитлер“ - пиеса на Мишел Колос Брукс, пресъздава усещането на това да рискуваш живота си хапка след хапка.

В пиесата участват само жени, а тя се фокусира върху четири млади дами (всъщност около 15 жени са опитвали храната на Хитлер, като са се редували), които са живеели в близост до „Вълчата бърлога“ ,или щабквартирата на Хитлер на Източния фронт в Източна Прусия (сега Полша), пише BBC.

В сравнението с преживяното от много хора по време на войната, тези жени са били облагодетелствани поне в едно отношение – до 1944 г. много хора са гладували в Германия, а те са получавали по три ястия на ден.

Разбира се, те са били вегетариански ястия, тъй като Хитлер избягвал месото. Вьолк описва, че той предпочитал зеленчуци, ориз, паста, юфка и екзотични плодове, които са били голяма рядкост по онова време. Въпреки че храната била много добра, те не можели да й се насладят.

“Някои от момичетата започваха да плачат, докато се хранеха, защото се страхуваха,” казва тя в интервю през 2013 г. “Трябваше да изяждаме всичко. След това трябваше да изчакаме един час и всеки път се страхувахме, че ще ни прилошее. След това плачехме, защото се радвахме, че сме оцелели.”

Членове на СС сервирали храната, изчаквали да видят дали момичетата ще оцелеят и след това храната била сервирана на Хитлер. Между храненията обаче момичетата не се занимавали с нищо друго, освен да чакат да видят дали ще умрат.

Доколкото е известно, нито едно от момичетата не е получавало отравяне. Тяхната история обаче почти не е документирана – ако Вьолк не беше разказала това, историята им щеше да остане неизвестна.

Тя изглежда е единствената оцеляла от дегустаторките на Хитлер: с напредването на руските сили лейтенант я измъква от влака на Йозеф Гьобелс, който пътувал към Берлин. Смята се, че всички останали момичета, които останали там, са били застреляни от руски войници.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg