Жените все още градят по-трудно кариерата си от мъжете

1434
Жените все още градят по-трудно кариерата си от мъжете

Днес отбелязваме Международния ден на жената. Като такъв 8 март е утвърден от Втората международна конференция на жените, социалистки в Копенхаген през 1910 година, а през 1977 година Организацията на обединените нации го обявява за Ден за защита правата на жените и световния мир.

От Обществения женски парламент на КНСБ са си поставили за цел българската жена да догонва европейската в професионалната си реализация и кариерата в политиката до 2018 година. Тогава трябва да достигнем средните европейски нива на женската заетост във властта. В същото време от синдиката отчитат феминизиране на бедността у нас въпреки по-високата образованост и квалификация на жените.

Близо 22% са жените в националния парламент при 35% в Европа. Сред съдиите в Конституционния съд има само две жени, а сред посланиците ни едва петима са жените. По-добре стоим в класацията за местната власт и при министерските кресла, където процентите на жените у нас и в Европа са почти изравнени.

В същото време обаче жените у нас са по-голямата част от безработните, заплатите им са значително по-ниски от тези на мъжете, жертви са на трафик и насилие. Майките по света получават почти една трета по-ниски възнаграждения, отколкото мъжете и все още срещат твърде много препятствия в кариерата си, става ясно и от доклад на Международната конфедерация на профсъюзите.

В Турция, много преди други държави, още през 1934 година Ататюрк със закон осигурява право на туркините да избират и да бъдат избирани в парламента. Турският президент Абдуллах Гюл в поздравително послание послучай Международния ден на жената, 8 март изтъкна, че има несъответствия между приетите в Турция закони за правата на жените и тяхното реализиране в живота. По думите му,в последно време обаче в Турция има значителен напредък:

"Гражданските организации, институциите, медиите проявяват много грижи и в много голяма степен се реализират динамизмът и инициативността на туркините във всички сектори на живота".

Майките по света получават почти една трета по-ниски възнаграждения, отколкото мъжете и все още срещат твърде много препятствия в кариерата си, става ясно от доклад на Международната конфедерация на профсъюзите.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg