Женските октоподи хвърлят предмети по мъжките, когато са ядосани

18294
Женските октоподи хвърлят предмети по мъжките, когато са ядосани

© Pixabay

Женските октоподи хвърлят предмети по мъжките представители на вида, когато са им ядосани.

До този извод са стигнали учени от университета в Сидни, Австралия, след наблюдения на главоногите в естествената им среда.

Октоподите използват силата на водната струя, която създават с пипалата си, за да "изстрелват" твърди предмети на значително разстояние. Интересното е, че подобни умения демонстрират най-вече женските индивиди.

Когато се почувстват заплашени или подразнени от мъжкия, те загребват пясък и тиня от морското дъно, с които замерят натрапниците.


В миналото биолозите са наблюдавали как октоподите "изстрелват" пясъка, докато строят своите леговища по дъното. За първи път обаче те стават свидетели на случаи, в които предметите се използват за целенасочена атака, пише списание New Scientist.

Става въпрос за техника, която прилича на хвърляне, но всъщност представлява по-скоро "изстрелване" на снаряд, тъй като женската закрепва внимателно предмета между пипалата си, след което го изпраща напред със силна струя вода.

Наблюденията на учените са извършени от 2015 г. насам. В един от случаите една от женските в региона на Джервис Бей в Австралия, където живеят много октоподи, многократно е хвърляла пясък по мъжки индивид, който се опитвал да се чифтоса с нея против волята ѝ.

Тюлен зашлеви мъж с октопод (видео)За това обаче има логично обяснение

Експертите забелязали, че силата, с която женските октоподи хвърлят пясъка срещу своите себеподобни (почти винаги мъжки), е много по-голяма от тази, която използват при копаенето на леговищата.

Понякога мъжките успяват да избегнат "изстрелите", но в повечето случаи те се оказват успешни и поразяват целта. Другият любопитен факт е, че те никога не отвръщат със същото. В някои случаи просто повдигат пипалата пред тялото си в опит да се предпазят.

Умението на женските октоподи да хвърлят предмети е интересно за биолозите, тъй като в животинския свят то се среща изключително рядко - единствено при някои видове маймуни и слоновете.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg