Жителите на този град всеки месец получават фалшиви пари

2706
Жителите на този град всеки месец получават фалшиви пари

© Pixabay/Instagram

На пръв поглед Хохвик - малка общност, разположена на около 20 км от Амстердам, изглежда като всеки друг холандски град.

Обитателите му имат обикновено ежедневие - пазаруват, ходят на кино и се виждат сприятели. Това обаче е една фалшива реалност.

Навсякъде из градчето има камери за наблюдение, а жителите се проверяват на всеки час. От продавача през градинаря до фризьора и зъболекаря, всеки е част от измамата.


Хохвик е старчески дом, изграден като град. В него се настаняват хора, страдащи от тежка деменция.

За разлика от типичните старчески домове, където пациентите живеят в тъмни сгради, с дълги коридори и излъскани подове, само с телевизия за компания, в градчето се създава благоприятно общество за тези безпомощни хора.

Обитателите живеят в общи къщи, имат театър, хранителни магазини, поща, градини и клубове. Всеки магазинер, всеки сервитьор и всяка икономка е служител на дома, който играе своята роля. Градчето има около 150 жители и 250 болногледачи.

Вижте го в галерията от Instagram:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by من نقوش الثلاثين (@sharjah1978) on

Концепцията на Хохвик е създадена от Ивон ван Амеронген, докато тя работи като служител в традиционен холандски старчески дом. След като вижда как функционират домовете за възрастни хора, Ван Амеронген се ангажира да направи тези места по-удобни и по-полезни.

Тя осъзнава, че на този етап от живота е важно, освен да имаш достъп до най-доброто лечение, да имаш свободата да правиш нещата, които обичаш. Тя цели обстановка, в която пациентите могат да водят обикновен, нормален живот, в благоприятна среда, подобна на домашната, да се занимават с важни за тях дейности.

Отворени през 2009 г., съоръженията в Хохвик се състоят от близо тридесет двуетажни тухлени къщи и други удобства, разположени върху кампус от четири декара. Всяка къща е заета от шест или седем жители с общи интереси и произход, посещавани от един или двама попечители.

Къщите са уникално оформени, за да отразяват начина на живот на всяка група, като например да слушат различни стилове музика, разнообразен интериорен дизайн, различни храни и други.

Какво да ядете, ако държите да нахраните мозъка правилно?Като общество сме свикнали да приемаме, че нашата диета оформя талията ни. Но много от нас забравят, че същата тази диета храни мозъка ни и че веществата, които му осигуряваме, оформят нашите мисли и действия

Жителите избират свои собствени дневни графици за хранене и дейности. Някои от тях обядват в кафенето или ресторанта на село, а други вкъщи. Всеки месец жителите получават фалшиви пари, които да използват в селския супермаркет или в ресторантите. 

Целта на всички тези договорености е да се запази чувството за самостоятелност, което е много важно при грижите за болните от деменцията. Дори и най-малкият детайл може да означава много за някои от тях.

Ползата от воденето на щастлив живот върху физическото здраве е огромна. Жителите на Хохвик приемат по-малко лекарства, хранят се по-добре, живеят по-дълго и изглеждат по-доволни от тези в стандартните лечебни заведения за възрастни хора.

Успехът на Хохвик е вдъхновил изграждането на много други "села за деменция" по целия свят. Инициативата обаче се изправя и пред критики, посочва Amusing Planet.

Задава се въпросът дали е етично умишлено да се мамят уязвимите хора.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg