Житейски уроци, които можем да научим от Бил Гейтс

7103
Житейски уроци, които можем да научим от Бил Гейтс

Уилям Хенри Гейтс III, или Бил Гейтс, както всички го познаваме, е роден на 28 октомври 1955 г. в семейството на Уилям Х. Гейтс старши и Мери Максуел.

Семейството му е много сплотено и той, заедно със своите братя и сестри, е силно насърчаван още от младите си години винаги да се стреми към върхови постижения. Може би това е тласнало Бил да учи усилено и да чете много книги като дете.

Въпреки че се справя добре в училище, Бил често е самотен и му е скучно. В резултат на това родителите му го изпращат в училището в Сиатъл Лейксайд. Там той показва знания по всички предмети, особено в математиката и науката.

Бил за първи път започва да се заинтересува от компютри, когато компания предлага да предостави устройства на училището. Останалото е история.

Днес Бил Гейтс е на челните места в списъка на световните милиардери на Forbes. Как отпадналият от колежа младеж се превърна в най-богатия човек в света?

Може би е талант. И макар че не много от нас могат да имат таланта и гениалността, които притежава Бил Гейтс, има няколко житейски урока, които бихме могли да научим от него и които ще ни помогнат да увеличим максимално потенциала си. 


Трябва да имате добър ментор

„Всеки има нужда от треньор. Няма значение дали сте баскетболист, тенисист, гимнастик или играч на бридж."

Бил Гейтс разбира важността да имаш добър треньор, затова и внимателно избира кой да му бъде ментор - Уорън Бъфет. Както всички знаем, Бъфет е най-успешният инвеститор на нашия век и Бил Гейтс знае, че за да успее в живота, той трябва да се учи от успешен човек.

Това, което Бил Гейтс толкова обича в своя наставник, е способността на Бъфет да използва прости илюстрации, за да обяснява сложни неща. Бъфет учи Гейтс как ефективно да се справя с трудни ситуации и да мисли като визионер.

Лидерството означава овластяване на другите

„Докато гледаме напред в следващия век, лидерите ще бъдат тези, които дават възможност на другите.“

Овластяването е способността на човек да използва творческия си талант, за да служи по-добре на другите, без да му се казва как да го прави. Лидерството чрез овластяване е от решаващо значение, защото не само помага на хората да реализират и максимизират своя потенциал, но и им дава възможност да предложат по-високо качество на услугата.

Никога не спирайте да четете

"Независимо дали съм в офиса, у дома или на път, винаги имам купчина книги, които с нетърпение очаквам да прочета."

Бил Гейтс се смята за ненаситен читател. Още като малък той прекарва много часове, прелиствайки енциклопедии и справочници. И въпреки много натоварения си график, той все още отделя значителен период от време за четене на книги. 

Не бъдете доволни от последното си постижение

„Никога не съм напълно доволен от нито един продукт на Microsoft.“

Важно е да обичате това, което правите и да се гордеете с постиженията си, но също така е важно да не оставате там, където сте в момента. Подобно на Бил Гейтс, ние също трябва да осъзнаем, че потенциалът винаги е налице и че винаги има място за повече успехи.

Често нашият неотдавнашен успех ни пречи да продължим напред и да използваме напълно своя талант. Нашият потенциал обаче винаги чака да бъде разкрит и единственият начин да го увеличим е, когато спрем да се задоволяваме с по-малко. В края на краищата успехът е само фаза, така че не го третирайте като начин на живот.

Приемете конструктивната критика като победител

„Всички имаме нужда от хора, които да ни дават обратна връзка. Така се подобряваме. "

Бил Гейтс казва, че получава повече спам имейли от всеки друг, когото познава, като най-вероятно повечето от тези имейли съдържат или обратна връзка от загрижени потребители, или обиди от омразни критици.

Все пак се предполага, че Бил не си губи времето да ги чете и вместо това съсредоточава енергията си върху това, което смята, че би било от полза за компанията му. Въпреки това, той го прави, когато каза, че получаването на обратна връзка за това, което прави, е важно, защото това е единственият начин да стане по-добър. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg