Животът близо до водата ни прави щастливи

10781
Животът близо до водата ни прави щастливи

Тъй като времето навън става все по-студено, най-вероятно много хора си мечтаят как ще лежат на пясъка и ще гледат вълните.

И няма нищо случайно в това. Защото, според науката, близостта до вода ни прави по-щастливи, по-здрави, по-свързани и по-добри в това, което правим.

В своята книга Blue Mind морският биолог д-р Уолъс Дж. Никълс описва колко полезно може да бъде времето, прекарано близо до водно тяло - независимо дали е море, река, езеро или океан.

Книгата е нещо повече от размишления на Никълс и е подкрепена от изследвания, които потвърждават как близоста до водата е от ключово значение за „постигане на извисено и устойчиво щастие“.

Списъкът на предимствата от това да бъдете близо или дори във вода е дълъг. Според Никъс това води до по-ниски нива на стрес и тревожност, повишено чувство за благополучие и щастие, по-ниска честота на сърцето и дишането.

Силата на водата е толкова голяма, че водните терапевти я използват за лечение и управление на посттравматичен стрес, пристрастяване, тревожни разстройства, аутизъм и други.

Никълс също така добавя, че „водата повишава креативността, може да подобри качеството на разговорите и е "основа на важни етапи от живота“. Всичко обаче зависи от това дали водата е безопасна, чиста и здравословна.


Никълс говори за състояние, което той нарича „син ум“, или „леко медитативно състояние, в което изпадаме, когато сме близо до вода“. Този „син ум“ е противоположен на „червения ум“, или „тревожното, прекалено свързано и свръхстимулирано състояние, което определя новата норма на съвременния живот“.

Той обяснява, че влечението ни към водата може да е вродено. "Нашите предци са били в движение - и намирането на вода е било въпрос на живот или смърт", казва той. Когато те намират вода, сетивата на нашите предци реагират положително, което е „силно адаптивно“ за следващите поколения.

Авторът смята, че когато човек се почувства съкрушен или притеснен, трябва да се оттегли на място близо до водата.

"Просто искам да стане ясно, че обикновеното седене край водата е добро за вас. И искам родители и учители да учат младите, че ако имат лош ден, трябва само да седнат до вода и ще се почувстват много по-добре“, казва той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg