Технологичните акции с най-силен ръст за последното десетилетие

1008
Технологичните акции с най-силен ръст за последното десетилетие

© Pixabay

Акциите на американските технологични компании са на път да приключат най-силната си година за последното десетилетие, пише The Wall Street Journal.

В основата на тяхното представяне е силният интерес на инвеститорите към всичко, свързано със света на високите технологии - от производството на чипове до социалните платформи.

През последните 10 години те предпочитаха вложенията в книжата на бързорастящите, но сравнително скъпи технологични компании, пред по-ниската пазарна оценка на техните аналози.

И въпреки че представителите на втората група могат да се похвалят с известно ускорение през последните три месеца, компаниите от технологичния сектор си остават основният двигател за ръста на борсовите индекси.

От началото на годината широкият борсов индекс S&P 500 бележи ръст от 24%, докато технологичните му компоненти поскъпват средно с 41% за същия период. Това е и най-силното им годишно повишение от 2009 г. насам.

Дори серията от скандали и регулаторни проверки, свързани с антимонополните разследвания и съхранението на потребителските данни, не успяха да помрачат техния възход. Той не се повлия и от заплахите от ескалация на търговския конфликт между САЩ и Китай, която може да доведе до налагането на нови мита върху дигиталните устройства.


Представянето на компаниите от т. нар. FAANG група (Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Alphabet) беше разнопосочно през изминалата година след силния ръст от началото на 2018 г. Сред тях единствено книжата на Apple и Alphabet успяха да достигнат нови рекордни стойности през последните няколко месеца.

Но за сметка на това в останалата част от технологичния спектър се наблюдават устойчиви повишения. Сред най-големите печеливши се нареждат производителите на чипове. 

Акциите на Applied Materials поскъпват с 86% от началото на годината, тези на Tokyo Electron Ltd. добавят 83% към стойността си, ASML Holding NV повиши пазарната си оценка със 79%, а капитализацията на Lam Research се удвои за същия период. 

Компаниите, фокусирани върху дигиталните разплащания, също се радват на засилен инвеститорски интерес. Това се дължи на разширяващия се обхват на технологичните решения във всекидневнието на повечето хора по света.

"Ако преди 20 години ми бяхте казали, че ще трябва да вадя дебитната си карта, за да платя паркомясто за един долар, щях да ви помисля за луди. Обаче днес това е единственият възможен начин за плащане, който се приема от повечето устройства на паркингите", казва Том Плъмб, който управлява инвестиционния фонд Plumb Funds.

В неговия портфейл акциите на Visa, които поскъпнаха с близо 40% от началото на годината, заемат най-голям дял. Фондът държи и сериозни инвестиции в Mastercard, която пък добави над 50% към пазарната си капитализация за същия период.

И двете компании обявиха по-добри финансови резултати за третото тримесечие от очакваното.

Най-вдъхновяващите лидери в технологичната сфераИлон Мъск беше определен за най-вдъхновяващия лидер в технологичната индустрия, според ново проучване

Но някои пазарни участници са на мнение, че след дългогодишния позитивен тренд част от технологичните акции вече са отишли твърде нагоре. Един от всеки трима портфолио мениджъри смята, че най-наситените пазари са именно в технологичния сектор, според проучване на Bank of America, цитирано от WSJ.

Освен това в тази сфера, която е силно зависима от иновациите, някои компании със сигурност ще се окажат много по-печеливша инвестиция от други.

Колкото до финансовите резултати, от всички 11 сектора в състава на S&P 500, технологичният отчита най-силния спад на печалбата през третото тримесечие, по данни на FactSet.

На годишна база резултатите на технологичните компании се средно с 5.4% по-слаби от деветмесечието на предходната година, докато общо за S&P 500 понижението е с 2.3%.

Добрата новина е, че прогнозите на анализаторите бяха за още по-силен спад на печалбите, което, до голяма степен, е причина и за силното представяне на акциите на тези компании. През лятото очакванията бяха за свиване на финансовите резултати с близо 10 на сто за третото тримесечие, припомня още изданието. 

Към момента технологичните акции се търгуват при съотношение цена/прогнозна печалба за следващите 12 месеца от 21 пъти. По данни на FactSet същият коефициент за широкия индекс S&P 500 e на ниво от 18 пъти.

Но въпреки това анализаторите, цитирани от WSJ, считат, че технологичният сектор все още предлага добри възможности за инвестиции с потенциал за сериозна възвръщаемост.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg