Технологичните компании към правителствата: Моля, регулирайте ни!

868
Технологичните компании към правителствата: Моля, регулирайте ни!

© Pixabay

Шефовете на големите технологични компании изпращат неочаквано послание до глобалните политически лидери.

Индустрията, която доскоро се противопоставяше остро на опитите за държавна интервенция, сега открито заявява: “Моля, регулирайте ни!”, пише The Wall Street Journal.

На фона на антимонополните разследвания, които в момента се водят срещу някои от големите играчи в сектора и засилващите се притеснения на обществото за сигурността на личните данни в мрежата, директорите на компании, като Alphabet, Microsoft, Facebook и Apple, настояват за промени в нормативната уредба.

По време на Световния икономически форум в Давос, който се проведе миналата седмица, дебатът за политическите решения в областта на високите технологии отново влезе във фокуса на вниманието.


Повечето ръководители на технологичните гиганти са наясно, че регулациите са неизбежни, но се притесняват от това, че новите закони се правят “на парче” в различни краища на света и няма единна стратегия за справянето с най-належащите проблеми, пише още изданието.

По-рано този месец изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че влиянието на технологичните корпорации и техните шефове върху важните решения, от които зависят националната и инвидуалната сигурност, не е най-добрият вариант в една демократична система.

“Това са неща, върху които трябва да се произнесе законодателят, а не всяка компания и всеки отделен изпълнителен директор да се опитват да търсят решения на проблеми, които са свързани с протичащите огромни и масови социални промени”, смята Надела.

Неговият коментар идва на фона на поредния скандал, който се разрази между американското правосъдно министерство и технологичния гигант Apple по повод начина, по който компанията е съдействала на властите за проникването в телефона на саудитски пилот, обвинен в убийството на трима души във военноморска база във Флорида.

След като службите за сигурност не успели да проникнат в устройството, главният прокурор Уилям Бар поискал от Apple да създаде софтуерно приложение (т. нар. “задна вратичка”, или backdoor), с помощта на което полицията да може да “пробива” защитата на телефоните на определени лица - например такива, заподозрени в терористична дейност.

Компанията, от своя страна, заявява, че е направила всичко по силите си, за да съдейства на властите, но няма как да създаде исканото от тях приложение, тъй като то би могло да се използва и от злонамерени лица.

Сатя Надела и повечето от неговите колеги от технологичната индустрия подкрепиха Apple в този казус, но въпреки това настояват за приемането на изрични законови разпоредби.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук сподели мнението си, че би трябвало да се приеме федерален закон, който ясно да регламентира и да разшири правата на потребителите по отношение на съхранението на техните лични данни.

Създателят на Facebook Марк Закърбърг заяви, че би било добре регулаторите в световен мащаб да систематизират по-ясно правилата за онлайн съдържанието, личната неприкосновеност и преноса на данни. Той също поддържа тезата, че в Съединените щати има нужда от федерално законодателство по тези теми.

“Аз съм убеден, че изкуственият интелект има нужда от регулация. Въпросът е по какъв начин тя може да бъде изработена и приложена най-ефективно”, казва изпълнителният директор на Alphabet Сундар Пичай.

Да, компаниите ни подслушват и ще продължат да го правятГолемите технологични компании не обичат да говорят на тази тема. Когато потребителите разберат какво се случва, обикновено изпитват гняв и разочарование

Нарастващото влияние на технологичните компании доведе до намесата на държавата и предизвика действията на регулаторните институции на много места по света, включително в САЩ, Европа и Индия.

Американският президент Доналд Тръмп и някои от кандидатите на Демократическата партия за президентския пост също изразиха несъгласието си с някои от практиките в индустрията.

И докато някои технологични лидери призовават за повече регулации в сектора, те открито се противопоставят на други инициативи, които имат за цел да ограничат тяхната пазарна мощ.

Facebook, Google, Microsoft  и Amazon, например, положиха огромни усилия, за да повлияят на изготвянето на новите закони за личните данни, които от тази година ще влязат в сила в щата Калифорния и ще дадат на потребителите повече контрол в управлението на личните данни, събирани и съхранявани от технологичните компанни.

В крайна сметка, интернет гигантите успяха да неутрализират някои от по-радикалните предложения на активистите, като например възможността потребителите да съдят корпорациите за някои от практиките при обработката на личните данни.

Според вицепрезидента на Facebook Ник Клег, който отговаря за международните отношения и комуникациите на компаниията, технологичният сектор е готов да си сътрудничи с Европейския съюз и с правителствата на останалите държави по света в усилията им да осигурят по-добра защита за своите граждани в онлайн пространството.

“”Ние сме просто платформа” вече не е достатъчно извинение. Освен да създаваме технологиите, ние трябва да обръщаме голямо внимание и на начина, по който те се използват”, казва главният оперативен директор на  Salesforce Брет Тейлър, цитиран от WSJ.

Миналата седмица в Давос изпълнителният директор на IBM Джини Ромети представи платформата IBM Policy Lab, чрез която ще могат да се инициират промени и да се предлагат нови политики в някои от най-проблемните сектори на технологичната индустрия.

“Правителствата не могат да се справят сами с тази задача. Основният принцип обаче трябва да е как да регулираме използването на технологиите, а не самите технологии”, смята Ромети.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg