5 млн българи могат да сърфират в интернет със скорост до 42 Mbps

2346
5 млн българи могат да сърфират в интернет със скорост до 42 Mbps

Покритието на 3G мрежата на Мтел със скорост до 42 Mbps (мегабита в секунда) непрекъснато се увеличава и към началото на 2015 година 4.9 милиона българи, или 67.6% от населението в страната, могат да се възползват от предимствата на технологията – предаване на данни с изключително голяма скорост и качество.

Именно на високото качество на мобилната мрежа на Мтел е посветена новата рекламна кампания на телекома, която ще започне от началото на февруари. Чрез нея Мтел ще представи резултатите от усилията на техническите екипи на компанията, които непрекъснато развиват и модернизират нейната инфраструктура.

Благодарение на тези усилия, вече 261 населени места са покрити с базови станции, работещи по технологията Dual Carrier HSPA+, която осигурява скорост до 42 Mbps. С такава скорост през мобилен интернет може безпроблемно да се свалят големи файлове за броени секунди, да се гледа HD видео или да се играят онлайн игри с високо качество на графиката.

Мтел предлага качество на мобилния интернет не само в тези 261 населени места. Телекомът поддържа в цялата си 3G мрежа скорост на връзката до 21 Mbps, осигурявайки бърз мобилен интернет за всички потребители, независимо от населеното място.

Паралелно с разширението на инфраструктурата на мрежата, телекомът работи по нейната модернизация, която осигурява по-голям капацитет на базовите станции, включително осигуряване на максимални скорости, както и по-малка консумация на електрическа енергия.

Към момента 3G мрежата на Мтел е напълно модернизирана. По план до края на годината трябва да приключат и подобренията на 2G мрежата.

В момента световна тенденция за телекомите е модернизация, която има за цел изграждане т. нар. единна мрежа за достъп (single RAN). При нея една и съща базова станция може да обслужва различни технологии – 2G, 3G и 4G. Така модернизираната мрежа е подготвена за по-лесно въвеждане на 4G LTE, което се очаква в следващите три години.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...