5 млн българи могат да сърфират в интернет със скорост до 42 Mbps

2749
5 млн българи могат да сърфират в интернет със скорост до 42 Mbps

Покритието на 3G мрежата на Мтел със скорост до 42 Mbps (мегабита в секунда) непрекъснато се увеличава и към началото на 2015 година 4.9 милиона българи, или 67.6% от населението в страната, могат да се възползват от предимствата на технологията – предаване на данни с изключително голяма скорост и качество.

Именно на високото качество на мобилната мрежа на Мтел е посветена новата рекламна кампания на телекома, която ще започне от началото на февруари. Чрез нея Мтел ще представи резултатите от усилията на техническите екипи на компанията, които непрекъснато развиват и модернизират нейната инфраструктура.

Благодарение на тези усилия, вече 261 населени места са покрити с базови станции, работещи по технологията Dual Carrier HSPA+, която осигурява скорост до 42 Mbps. С такава скорост през мобилен интернет може безпроблемно да се свалят големи файлове за броени секунди, да се гледа HD видео или да се играят онлайн игри с високо качество на графиката.


Мтел предлага качество на мобилния интернет не само в тези 261 населени места. Телекомът поддържа в цялата си 3G мрежа скорост на връзката до 21 Mbps, осигурявайки бърз мобилен интернет за всички потребители, независимо от населеното място.

Паралелно с разширението на инфраструктурата на мрежата, телекомът работи по нейната модернизация, която осигурява по-голям капацитет на базовите станции, включително осигуряване на максимални скорости, както и по-малка консумация на електрическа енергия.

Към момента 3G мрежата на Мтел е напълно модернизирана. По план до края на годината трябва да приключат и подобренията на 2G мрежата.

В момента световна тенденция за телекомите е модернизация, която има за цел изграждане т. нар. единна мрежа за достъп (single RAN). При нея една и съща базова станция може да обслужва различни технологии – 2G, 3G и 4G. Така модернизираната мрежа е подготвена за по-лесно въвеждане на 4G LTE, което се очаква в следващите три години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg