Android устройствата ще продължат да доминират и през 2020 г.

3009
Android устройствата ще продължат да доминират и през 2020 г.

Консултантската компания IDC очаква ръстът в продажбите на смартфони да продължи да се забавя и да достигне 3.1% през тази година спрямо очакванията до момента за повишение от 5.7%.

За сравнение през изминалата година световните продажби на смартфони се повишиха с 10.5%, а само година преди това – с 27.8%.

Общият брой на смартфоните, които ще се продадат по света, се очаква да е 1.483 милиарда. В същото време прогнозите са за повишение от 5% през следващите три години, а продадените през 2020 г. устройства да са 1.84 милиарда броя.


Смартфоните с операционна система Android се очаква да продължат да доминират в световните продажби поради по-ниските си цени.

За сравнение продажбите на iPhone се очаква да паднат с 2% през тази година. Спадът обаче ще бъде бързо преодолян благодарение на силните продажби на устройствата с 4-инчови дисплеи. Apple се очаква също така да продължи да се представя добре на китайския пазар.

Делът на Android устройствата най-вероятно ще нарасне от 83.7% към края на тази година до 85.1% през 2020 година, или повишение от 6% в продажбите всяка година.

За същия период смартфоните с операционна система iOS ще намалят дела си от 15.3 на 14.5%.

Продажбите на Windows смартфони се очаква да се понижат с 61.6% през тази година, както и с общо 25.2% за периода от 2016 до 2020 година. Те ще имат дял от пазара в размер на едва 0.4% през 2020 година.

Ръстът на продабжите в САЩ, Западна Европа и Китай ще е едноцифрен през тази година, докато на пазари като Япония и Канада ще се регистрира понижение от 6.4 и 6.9%, съответно.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg