Бъдещето на телевизията

2220
Бъдещето на телевизията

Дванайсет безплатни цифрови телевизионни програми ще гледаме от септември следващата година. Това ще стане възможно, след като преминем от аналогово към цифрово излъчване.

Цифровизацията ще е особено ценна за хората с по-ограничени възможности, които не могат да плащат за кабел или сателит, но вече няма да бъдат лишавани от качествени телевизионни програми и то с много добър сигнал.

Досегашното разпространение на телевизия с аналогов сигнал, който се приема с обикновена антена, най-накрая може да остане в историята. Това е преход към съвременна и модерна телевизия, за която настояват и от Европейския съюз.

Основната цел е една - достъпност, по-добро качество и реална конкуренция на телевизионните програми, което пък, от своя страна, ще доведе до по-голямо разнообразие в ефира и разбиването на господстващото положение на рекламния пазар, което пък ще е положително за цялата икономика.

За да се случи всичко това, са нужни около 300 млн. лв., с които Министерството на отбраната да освободи целия зает от тях честотен спектър.

След това България ще се превърне в модерна страна, в която потребителите ще са в крак със съвременните технологии. Всъщност, единственото нещо, което ще е необходимо на зрителите, за да гледат цифрова ефирна телевизия, е цифров приемник.

Той е вграден в по-модерните телевизори, а за по-старите има тунери, които ще позволят на потребителите да приемат новия сигнал, посочва ТВ7.

За хората с ограничени възможности декодерите ще бъдат осигурени безплатно. Хората с по-стари телевизори у нас са много. Има и такива обаче, които са любители на антиките.

Половинвековен български телевизор от култовата марка "Опера" продължава да работи безотказно във Враца и да радва своя горд собственик Павлин Кошничарски. Според него, старият апарат ще се внедри успешно и в новата ера на цифровата телевизия през XXI век.

В България за цифровизация на ефира се говори от години. Последният срок за въвеждането й беше тази година. На заседание на Министерски съвет през юни обаче, правителството отложи приемането на плана за прехода.

Така денят "х" ще бъде през септември 2013 г. Всъщност, тогава България е поела ангажимент пред Европейската комисия да изключи аналоговия сигнал и да премине към дигитално излъчване.

Преходът трябва да стане плавно, в рамките на шест месеца, а през преходния период е нужно да има едновременно аналогово и цифрово излъчване.

Ако това не се случи, страната ни попада в неизгодна позиция заради защитата от вредни смущения спрямо съседните ни страни. Те вече работят усилено по приключване на прехода, в това число и Румъния и Сърбия.

Практиката в Европа

Въвеждането на цифрово телевизионно радиоразпръскване е сложен и скъп процес. На Стария континент той започва през 1998 г. - 14 години по-късно процесът в някой страни членки още продължава, забавен допълнително от икономическата криза.

В Европа страните, които осъществяват този преход, предвиждат работа върху така наречения "симулкаст период". Той е направен с цел прехода от аналог към дигитално излъчване да бъде плавен и по-лесно поносим от потребителите.

Великобритания и Италия първи започват истинска дигитализация на телевизията, но бързо се опарват. Днес в Обединеното кралство има лицензирани шест оператора на цифрова телевизия. На "ботуша" модернизацията на ефира протича по-бавно, но успешният край изглежда близо.

Във Финландия наземна цифрова телевизия има от 2004 г. Националният обществен оператор излъчва две програми - едната за информация и анализи, а другата за култура и образование.

Във Франция дигитализацията стартира през 2000 г. и приключи успешно в края на 2010 г.

Може би най-тежък е процесът в Германия заради пълното сателитно покритие и добре развитата кабелна мрежа. Типично по немски обаче, проблемът във федералната република беше решен бързо. Останалите страни още работят по въпроса.

Преди години Европейския съюз прие резолюция, с която ги задължава да цифровизират националния си ефир до 2012 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg