Българи използвали първи символа @ през XIV век

2056
Българи използвали първи символа @ през XIV век

Hай-ранната документирана употреба на символа @ е в български препис на гръцка хроника от 1345 г., съобщи BBC. Ръкописът се съхранява в библиотеката на Ватикана, а знакът е използван като първа буква в думата “Амин”, с която завършват молитвите.

Всъщност символът е изобразен в Манасиевата хроника, която е превод на Световната летопис на ромейския писател Константин Манасий. Оригиналният текст се състои от 6733 стиха. Той обхваща събития от сътворението на света до началото на управлението на ромейския император Алексий I Комнин през 1081 г.

Преводът на български е направен по заповед на цар Иван Александър. В него има 19 добавки, свързани с българската история, които, за да се отличават, са изписани с червено мастило. Мистерия е защо символът е използван точно в този контекст.

През годините знакът @ се превърна в истински символ на интернет ерата, изключително важен за функционирането на електронните пощи и в социалните мрежи, пише още BBC, цитирана от вестник "24 часа".

“Маймунското а”, известно още на български като “кльомба”, преди е бил неясен символ, познат само на библиотекарите. Това се променя благодарение на програмиста Рей Томлинсън, който е създателят на електронната поща.

Американецът поставя знака през 1971 г. между потребителското име и разширението, когато изпраща съобщение между два компютъра в офиса си. Томлинсън избира @, защото тогава се е използвал рядко в компютрите и не е можело да обърка първите програми или операционните системи.

Програмистът, който почина в неделя на 74 години, разкри преди време, че не може да си спомни текста на първото изпратено електронно писмо. Самата идея на символа е да обясни, че пощата email@mail.com се намира на адрес mail.com.

“Символът @ се появява на пишещите машини преди края на XIX в.”, каза изследователят Кийт Хюстън. “Изглежда, е бил универсален символ, който за читателите е значел - това е толкова пъти този предмет за тази цена. Не е бил ползван за други неща”, допълва Хюстън. Както пишещите машини, първите компютърни клавиатури също го имат.

“Символът @ се налага в клавиатурите, защото е бизнес инструмент и има бизнес цел”, твърди Кийт Хюстън. Според него бизнес потребителите го възприемат като символ, показващ цената за една бройка на даден продукт. Примерът в случая е следният – 12 батерии@1 евро (at the price of – на цената на), което означава, че 12 батерии се продават за 1 евро.

През 2000 г. италианският учен Джорджо Стабиле посочва, че много страни използват различни думи за символа @, които описват как изглежда той. На турски означава “роза”, на норвежки - “свинска опашка”. На гръцки носи значението на “пате”, а на унгарски - “червей”.

На старобългарски език “кльомба” означава грозно написана буква. Стабиле обаче забелязва, че във френския, испанския и португалския език знакът носи значение на единица за тежест и обем. На италиански пък символът означава “амфора”, която в античността също е била мерна единица за количество.

Италианският учен открива писмо от 1536 г. между търговци, изпратено от Севиля до Рим. В него се обсъжда пристигането на 3 кораба, идващи от Новия свят. В писмото се говори за продажбата на амфора вино. Интересното е, че в текста кльомбата е използвана като абревиатура за амфора. Това накарало Стабиле да смята, че @ се е използвал като мерна единица през Средновековието и в Южна Европа.

Испанският журналист Хорхе Романс открива дори по-ранна упротреба на “маймунското а”. Докато чете за символа, той се сеща, че го е видял като студент. Ровейки из старите си записки, Романс се натъква на митнически документи между Арагон и Кастиля от XV в., в които @ се изписва за стара испанска мярка за тегло-ароба.

Сякаш подходящо изглежда, че първият мейл, изпратен със символа @, също е изгубен с времето. Когато Томлинсън изпраща първото съобщение до tomlinson@bbn.tenexa, едва ли е осъзнавал как това ще промени света и не си прави труда да запази посланието, отбелязва BBC.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg