Българите ползват интернет, за да четат новини

1405
Българите ползват интернет, за да четат новини

89% от потребителите са сериозно загрижени за сигурността в интернет, а 74% смятат, че рискът да станат жертви на престъпления в мрежата се е увеличил през изминалата година, сочи проучване на Евробарометър.

Общо 12 на сто от потребителите в ЕС вече са пострадали от онлайн измами, а 8 на сто са станали жертва на кражба на самоличност. Въпреки това 53% не са променили нито една от своите пароли през изминалата година.

Едва 21% от българите използват защита срещу злоупотреби, свързани със сигурността в интернет. 51% е средният дял на потребителите в ЕС, инсталирали защита.

Най-често потребителите казват, че се защитават от злоупотреби, като не отварят електронните писма от непознати адреси. По този начин действат близо половината европейци и една трета от българите.

Една четвърт от европейците и всеки десети българин използва различна парола за различните сайтове, изискващи регистрация, за по-голяма сигурност.

Електронното банкиране или покупката на стоки ползват близо 40 на сто от потребителите на глобалната мрежа в България и 70% от европейците. Като цяло българите, сравнение с европейците, предпочитат да си купуват стока направо от човек, а не чрез компютър.

Общо половината потребителите в ЕС заявяват, че купуват стоки или използват услуги онлайн, а 20 на сто продават стоки или услуги, съобщава bTV. Една трета не се чувстват сигурни в способността си да използват интернет за онлайн банкиране или за пазаруване.

По отношение на употребата на интернет за четене на новини броят на българите, които ползват тази възможност, е повече от средния брой на останалите европейци - 67 срещу 64%. Сходно е съотношението и за дейността в социалните мрежи - тази услуга е ползвана от 62 на сто от българите и 52% от останалите в ЕС.

Близо 40 на сто от гражданите на ЕС и едва 22 на сто от българите влизат в интернет повече от веднъж на ден. Близо една трета от гражданите на ЕС никога не са влизали в интернет и почти половината българи. Една трета от всички отговорили ползват мрежата на работа, а вкъщи влизат 95 на сто от анкетираните.

Европейската комисия отбелязва, че от следващата година ще започне работа Център по киберпрестъпност, който ще се съсредоточи върху престъпните дейности онлайн, извършвани от организирани групи, по-специално нападения срещу онлайн банкирането и други финансови дейности.

Центърът ще се стреми да подобри защитата на създадените в социалните мрежи профили срещу престъпно проникване и да предостави информация и анализ на националните правоприлагащи органи. Това се очаква да подпомогне борбата срещу кражбата на онлайн самоличност, сексуалната експлоатация и злоупотребите с деца, кибернетични атаки, засягащи ключови инфраструктури и информационни системи в Европа.

Центърът ще се помещава в централата на Европол в Хага, където ще работят 30 специалисти от ЕС.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg