България е осма в света по скорост на интернет достъп

1949
България е осма в света по скорост на интернет достъп

Страната ни се нарежда в първата десетка на държавите по бърз достъп до глобалната мрежа. Това стана ясно на пресконференция на ръководството на дъщерното дружество на Мобилтел, което управлява придобитите компании за фиксиран интернет Spectrum Net и Megalan Network днес.

Бяха обобщени резултатите от работата на М-Нетуърк през настоящата година. Компанията отчита изпълнена инвестиционна програма, увеличено покритие на мрежата и ръст при абонатите.

Към октомври тази година броят на домакинствата, покрити от фиксираната мрежа на М-Нетуърк, се е увеличил с 56 на сто спрямо същия период през 2010 година. Абонатите на цифрова телевизия са с 274 процента повече, а тези на високоскоростен интернет са нараснали с 21 на сто.

Фиксираната мрежа на М-Нетуърк ще покрива до края на настоящата година 850 хиляди домакинства в цялата страна. Към момента дружеството предлага високоскоростен интернет за дома, цифрова телевизия и домашен телефон в София, Варна, Девня, Бургас, Пловдив, както и във Велико Търново и околните населени места.

М-Нетуърк е единствената компания, която изгражда и развива оптична мрежа в България, основана на GPON (Gigabit Passive Optic Network) технология. На практика, достъпът и преносът, които тази технология осигурява, изпреварват съдържанието, т.е. преносната среда е с неограничен капацитет. Нововъведението в тази технология е, че тя позволява оптична връзка до всяка крайна точка - домакинство или офис.

Предимствата на GPON технологията включват възможности за интегрирано предоставяне на HD телевизия, високоскоростен интернет и телефонни услуги с изключително качество през една и съща платформа.

Тази технология позволи за първи път у нас клиентите да получат възможност да ползват уникалната за страната скорост до 1Gpbs (гигабит в секунда) за фиксиран интернет. Тази скорост многократно надвишава скоростта, която предлагат другите оператори на пазара в офертите си за фиксиран интернет.

Домашната видеотека е друга възможност, която отличава предлаганите от М-Нетуърк фиксирани услуги от тези на останалите оператори. Тя е част от услугата цифрова телевизия и позволява на потребителя да избира между близо 100 заглавия и да ги поръчва директно от екрана на телевизора си вкъщи само с два клика на дистанционното управление.


 

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Chelsi
# 0
21:12 | 17 December 2011
A piece of erudition unkile any other!
Зоица
# 1
17:12 | 7 December 2011
Новината е много добра, а успешното класиране се дължи на бързия фиксиран и мобилен интернет, доставян основно от МТел и неговото дъщерно дружество.
Марина
# 2
11:12 | 7 December 2011
хубаво е, че по отношение на тази класация страната ни заема добро място, което говори за наличието на стремеж за инициативност, инвестиции и качество на предоставяните услуги.
Лиляна Борисова
# 3
16:12 | 6 December 2011
Супер новина! Най-после нещо положително за България! Дано това привлече повече чужди инвеститори и интерес :))
Лиляна Борисова
# 4
16:12 | 6 December 2011
Супер новина! Най-после нещо положително за България! Дано това привлече повече чужди инвеститори и интерес :))
Наско
# 5
15:12 | 6 December 2011
достъпът в рамките на развитите технологии е най-важната характеристика, че всички могат да се възползват от тях и мястото на страната ни в тази класация е добър показател за това.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg