Facebook не e началото на социалните мрежи. Кое е тогава?

3389
Facebook не e началото на социалните мрежи. Кое е тогава?

Вишал Сикка, член на изпълнителния съвет на SAP, е заявил по време на технологичната конференцията SAP TechEd през тази седмица, че при цялото му уважение, Facebook не е измислила социалните мрежи, пише Forbes.

За да докаже това Сикка цитира казус отпреди 235 години, когато Томас Пейн, пише своя манифест „Здравият разум" като част от борбата на Америка за независимост.

"По това време," казва Сикка в речта си по време на конференцията TechEd в Лас Вегас, "е имало 1.5 милиона заселници и от всичките тези 1.5 милиона, 900 000 са получили копие на „Здравият разум" на Пейн.


"Представете си: 900 000 души от 1.5 милиона! Разбира се, ние всички използваме Facebook и Twitter, но при цялото ми уважение социалните мрежи не са въведени от Facebook; това се е случило преди много, много време."

Двигателят зад първото поколение социална мрежа на Пейн (а дори и тези, които оценяват работата на Пейн трябва да признаят, че достигането на 60% е доста добра пенетрация, особено чрез подхода от първо поколение) е била печатната преса вместо днешното свързващо звено Facebook, заявява Сикка.

Йоханес Гутенберг въвежда печатната преса, първоначално, за да улесни хората при отпечатването на Библията," казва Сикка в предишна своя реч.

"И в крайна сметка, това което се случва с изобретяването на печатането е, че хората получават възможност да изразяват своите собствени мисли по точни начини, а печатарите не са имали свободата да променят това, което хората са написали. Така човек е контролирал собствената си съдба.

"Така че ако се замислите за това, свързаността не е нещо, което се с случило едва наскоро. Хората днес говорят за свързаност, но свързаността е налице от доста време."

Основното послание зад смесването на Facebook, манифеста „Здравия разум" и печатната преса на Гутенберг от страна на Сикка, е, че древното схващане, че съдържанието е затворник на мястото, в което се съхранява днес се развива, и че конкретно софтуерът ще извлече огромна ползва от ускореното отделяне на съдържанието от мястото, където се съхранява.

Резултатите включва повече власт за индивидуалните потребители, повече специфика и красота при приложениятa и по-малко слоеве от места за съхраняване на съдържание с ниска стойност, които пречат и окупират съдържанието с висока стойност.

Още новини от нашата Фейсбук страница

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

roshav
# 0
13:09 | 16 September 2011
"пенетрация", интересна дума в българския език.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg