Internet Explorer все още е най-популярният интернет браузър

1518
Internet Explorer все още е най-популярният интернет браузър

Internet Explorer на Microsoft все още е най-популярният интернет бразурър в света, но през 2011 г. заедно с Mozilla на Firefox губи значителен пазарен дял за сметка на браузъра Chrome на Google, който здраво окупира второто място.

По данни на StatCounter за 2011 г. Internet Explorer в момента има 39% пазарен дял, докато Chrome е с 27%, а Firefox контролира 25% от пазара.

Safari и Opera се нареждат след тях с 6% и 2% пазарен дял респективно.

Тези данни обаче не разкриват цялата картина. Internet Explorer започва 2011 г. с 46% дял от пазара, докато делът на Firefox е бил над 30%. И двата браузъра губят системно през годината част от пазарния си дял, почти изцяло в полза на Chrome.

Данните на Net Applications за 2011-а са доста по-различни, като според тях Internet Explorer има много по-голяма преднина (52%), но тенденциите на пазара са същите. Chrome се очертава като единствения ясен печеливш през 2011 г., след като увеличава пазарния си дял от 10% на 19%, според Net Applications.

Интересното е, че според тези данни делът на Firefox от пазара остава почти без промяна през 2011 г. на ниво от 22%.

Независимо на кои данни трябва да се вярва, изглежда, че Chrome е в силен период и останалите браузъри трябва да внимават. В противен случай може да имаме нов лидер на пазар до година-две.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg