Интернет рекламата с по-висок ръст от очакваното

2096
Интернет рекламата с по-висок ръст от очакваното

През ноември 2011 г. екипът на Profit.bg се зае с нелеката задача да прогнозира приходите на най-големите интернет групи у нас.

Очакванията ни бяха, че за изминалата година ще бъде отчетен ръст от около 20-25 на сто.

Справка в предадените до момента отчети, както и данни от част от компаниите сочи, че пазарът е нараснал с почти 27 на сто спрямо година по-рано, а повишение е отчетено при пет от изследваните шест компании.

Лидер по този показател е Спортал.БГ АД, реализирал 6.6 млн. лв. приходи от продажби за 12-те месеца на 2011 г. Това представлява с 54 на сто повече от 2010 г., когато интернет компанията реализира почти 4.3 млн. лв. продажби.

С отчетените 6.1 млн. лв. за 2011 г. Нет Инфо се нарежда на втора позиция по продажби, но обемите са с 19 на сто по-високи от предходната година. Следва да се има предвид и че това все още не са окончателните данни за компанията.

Ръстът при публични компании – Инвестор.БГ АД и Дир.БГ АД са от 11 и 34 на сто до съответно 3.8 и 3.6 млн. лв., докато за онлайн изданията от групата на Дарик (по данни от дружеството) той е 20 на сто до 1.8 млн. лв.

Понижение е реализирано единствено при Уеб Медия Груп, чиито акции също се търгуват на Българска фондова борса – с 37 на сто до 350 хил. лв.

Спадът на приходите на компанията водят и до реализирането на загуба от 290 хил. лв. за периода, което я прави втората от шестте дружества с отрицателен финансов резултат за 2011 г., освен Инвестор.БГ, отчел 19 хил. лв. в минус или 52 хил. лв., вземайки предвид и малцинствените участия на компанията.

Прогнозите на Profit.bg са, че за настоящата 2012 г. най-големите интернет компании ще отчетат ръст в приходите си от реклама с минимум 20%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Stylista
# 0
19:05 | 12 May 2012
And I tuhohgt I was the sensible one. Thanks for setting me straight.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg