IPO-то на Facebook може да създаде най-богатата жена в света

2919
IPO-то на Facebook може да създаде най-богатата жена в света

Facebook се очаква да излезе на борсата с пазарна оценка от около 100 млрд. долара в следващите няколко месеца.

Когато това се случи, главният оперативен директор на социалната мрежа Шерил Сандбърг ще стане една от най-богатите жени в света, които не са наследили състоянието си. Дори може да бъде най-богатата.

Когато Сандбърг се присъединява към Facebook в края на 2007 г., служителите, започващи работа в компания на ниво "директор", са получавали 0.1% от компанията. Служителите на ниво вицепрезидент са получавали около пет пъти повече, или 0.5%.

Когато към стартъп компании се присъединяват главни изпълнителни директори, които не са сред основателите им, те обикновено получават дял в размер на около 2.5% под формата на опции за придобиването на акции.

Главният изпълнителен директор на Pandora Джоузеф Кенеди, който не е сред основателите, е притежавал 2.71% от компанията по време на нейното първично публично предлагане на акции. Главният изпълнителен директор на LinkedIn Джеф Уайнър пък е имал 2.5%.

Сандбърг, разбира се, не е главният изпълнителен директор на Facebook. Съоснователят на социалната мрежа Марк Закърбърг, който притежава цели 24% от компанията, заема този пост. Сандбърг обаче е много повече от типичния главен оперативен директор. Тя ръководи рекламния бизнес на компанията. Тя също така е едно от по-известните лица на компанията в публичното пространство.

Има вероятност Facebook да е трябвало да си плати сериозно, за да привлече Сандбърг.

По това време Facebook е била само на няколко години, а младият й основател вече е сменил двама други ръководители – Шон Паркър и Оуен ван Ната. Сандбърг пък е имала сериозна работа, заемайки поста вицепрезидент глобални продажби в Google, а други компании са й предлагали директорски позиции.

Ако вицепрезидентите са получавали 0.5% дял, а повечето главни изпълнителни директори на стартъп компании 2.5%, вероятно е скромно да се каже, че Сандбърг има най-малко 1.25-процентен дял във Facebook.

Ако това е вярно, когато Facebook излезе на борсата, нейното състояние ще се оценява на 1.25 млрд. долара.

Къде нарежда това Сандбърг сред другите богати жени?

Според класацията на сп. Форбс в света има доста жени, чието състояние надхвърля значително 1.25 млрд. долара.

Почти всички от тях обаче не са натрупали състоянието си сами. Те всички са наследници, докато се стигне до Опра Уинфри, която е под номер 420 с лично богатство от 2.7 млрд. долара. Авторката на книгите за Хари Потър Дж. К. Роулинг също е в класацията, тъй като състоянието й се оценява на 1 млрд. долара.

Ако сметките са верни и Сандбърг има поне 1.25-процентен дял във Facebook, тя скоро ще се нареди между Унифри и Роулинг. Ако пък, когато е приела работата във Facebook, тя е успяла да си издейства дял, подхождащ на главен изпълнителен директор, който не е сред основателите на компанията, състоянието й ще нарасне колкото това на Уинфри, а дори и ще го надхвърли.

Ако това се случи, IPO-то на Facebook ще е създало не само над 1 000 милионери, но и най-богата жена в света, която сама е натрупала богатството си.


Българският бизнес

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg