Изтекоха финансовите резултати на Facebook

48699
Изтекоха финансовите резултати на Facebook

Раян Тейт от Gawker публикува финансовите резултати на Facebook, които според него са потвърдени от източник, близък до социалната мрежа, информира Business Insider.

Данните изглеждат малко по-лоши от очакваното. Прогнозите бяха, че Facebook ще генерира около 4 млрд. долара приходи през тази година и 2 млрд. долара EBITDA печалба.

За първите три месеца на годината приходите на Facebook според същия източник възлизат на 2.5 млрд. долара.

Това означава, че освен ако Facebook не отчете много сериозни приходи от 1.5 млрд. долара за четвъртото тримесечие, компанията няма да оправдае очакванията.

Facebook се разраства много бързо и приходи в размер на 1.5 млрд. долара определено са във възможностите й, но също така не би трябвало да се смятат и за нещо сигурно. Сумата от 1.5 млрд. долара е с около 80% по-висока от генерираните средно за тримесечие 830 млн. долара през първите три четвърти на годината.

На компанията също така ще й е нужна печалба от 1 млрд. долара за четвъртото тримесечие, за да оправдае прогнозите.

Единственото ясно е, че Facebook не се представя много по-добре от данните, които изтекоха в началото на 2011 г. Това само по себе си е разочарование. Компанията не отчита изненадващ скок в растежа. Трябва да се припомни също така, че Facebook продължава да изостава от темпа на растеж на Google през първите седем години на компанията.

Facebook в цифри

Януари – септември 2011 г.

Активи: 5.6 млрд. долара
Кеш: 3.5 млрд. долара
Задължения: 0 долара
Собствен капитал: 4.5 млрд. долара
Оперативни парични потоци: 1 млрд. долара
Приходи: 2.5 млрд. долара
Оперативна печалба: 1.2 млрд. долара

Печалба: 714 млн. долара

Акционери: Служители 30%, Марк Закърбърг 24%, Digital Sky Technologies 10%, Accel Partners 8% (делът е бил 10%, но продават 2%), Дъстин Московиц 6%, Едуардо Саверин 5%, Шон Паркър 4%, клиенти на Goldman Sachs 3%, Microsoft 1.3%, Питър Тийл и/или Clarium Capital 3%, Greylock Partners 1.4%, Meritech Capital Partners 1.6%, Крис Хюз 1 %, Ли Ка-шинг 0.75%, Interpublic Group 0.50%,, Goldman Sachs 0.8%.


 


Българският бизнес

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Sando
# 0
19:12 | 16 December 2011
Тцц, мани Марки ще умре гладен и бос ще ходи!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg