Как да повишите сигурността на електронното си устройство?

4837
Как да повишите сигурността на електронното си устройство?

Ако попитате един хакер дали дигиталната ви сигурност е поставена на риск, то отговорът ще е винаги „да“. Ето защо е необходимо да отделяте необходимото време и усилия, за да подобрявате сигурността на електронните устройства, с които работите ежедневно.

Особено с пълна сила важи това по отношение на смартфоните, които обикновено са най-достъпни за хакерски атаки.

Ето няколко начина да повишите сигурността на електронните си устройства, според The Wall Street Journal:


1. Обновявайте софтуера си

Софтуерът трябва да се обновява непрекъснато. Добре е да имате последните ъпдейти, които обикновено в по-голяма степен защитават срещу последните масово разпространени вируси.

Специалистите съветват, след като обновите операционната система на лаптопа и телефона си, после да зададете те да се обновяват автоматично за по-нови версии.

2. Подсигурете се с пароли

Добрата парола на практика е това, което ви дели от хакерите. Използването на добри пароли е в известна степен защита, ако сайтове, които посещавате, бъдат компрометирани.

Въведете така наречената двойна идентификация. От една страна, да е необходимо да въвеждате допълнителна информация, когато се логвате, от друга - да бъдете известявани, когато някой друг се опитва да влезе в акаунта ви.

Тези възможности се дават от големите пет - Apple, Google, Facebook, Microsoft и Twitter. Някои банки също предлагат тази възможност за допълнителна сигурност.

3. Използвайте криптиране

Ако изгубите лаптопа или смартфона си, то личните ви данни могат да станат достъпни за недоброжелателни лица. Ето защо е добре да сте се подсигурили, като сте криптирали чувствителна информация, свързана с работата или семейството ви.

Добавете парола за отключване на смартфона или отключване с пръстов отпечатък, ако имате такава възможност. Това сериозно ще затрудни по-неопитните крадци при усилията им за достъп до наличната на електронното ви устройство информация.

4. Подсилете сигурността на браузъра ви

Браузърът ви е номер едно заплаха по отношение на сигурността на личните данни. Има начини обаче да повишите сигурността му.

Започнете с изчистване на всички данни от него с опциите clear browsing data или remove website data. По този начин ще изчистите всички съхранени от браузъра ви пароли. И макар това да носи в известна степен досада, защото трябва да се логвате всеки път в често ползвани сайтове, ще повиши сериозно сигурността на вашето устройство.

5. Цензурирайте приложенията си

Много от приложенията, които използваме, получават по-голям от желания достъп до лични данни, като дават информация на търговците какво правите всяка една минута, къде ходите и т.н.

Това носи след себе си сериозни притеснения, както за личната ви сигурност, така и за сигурността на личната ви информация.

Проверете кои приложения от тези, които сте инсталирали, имат достъп до локацията ви или друга лична информация. Ограничете достъпа или изтрийте тези приложения, които на практика не ползвате често. В допълнение, това ще подобри сериозно живота на батерията ви.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg