Компаниите, които искаха да купят Facebook

4908
Компаниите, които искаха да купят Facebook

Над 1.5 млрд. души по света ползват социалната мрежа Facebook. В първите години на съществуването си компанията често е получавала предложения за придобиване. Всичките те обаче са отхвърлени. Вижте ги:

Неизвестен финансист предложи 10 млн. долара

Facebook, тогава TheFacebook.com е пуснат на 4 февруари 2004 г. Само четири месеца по-късно идва и първата оферта от неизвестен финансист, който предлага 10 млн. долара, за да купи компанията. 

Офертата на Friendster

Друга социална мрежа, Friendster, също е сред ранните кандидати за Facebook. Сделката обаче така и не се случва, тъй като е зависела от поредното набиране на капитал от страна на Friendster.

Google също чука на вратата

През лятото на 2004 г. основателят на Facebook Марк Закърбърг наема къща в Пало Алто. Малко по-късно двама директори в Google се появяват на вратата му, за да поговорят за съвместна работа и дори за покупката на TheFacebook.

Viacom с изненадваща оферта

Малко повече от година след старта на социалната мрежа идва и поредната оферта. Този път Viacom слага на масата сумата от 75 млн. долара.

Помните ли MySpace?

Малко преди да се продаде на News Corp от MySpace също изявяват желание да закупят конкурента си. През лятото на 2005 г. главният изпълнителен директор на MySpace Крис Деволф се среща с Марк и екипа му. Закърбърг, Шон Паркър и консултантът Мат Колер се срещат с Крис, само защо „той бил интересен човек и проявили любопитство относно MySpace”.

Половин година по-късно

Само няколко месеца по-късно със същата идея – за покупката на Facebook на среща с Марк Закърбърг идва и дигиталният директор на NewsCorp Рос Левинсън, която наскоро е придобила MySpace.

Още една оферта от Viacom

В края на 2005 г. Viacom подновява интереса си към Facebook, след като става ясно, че зрителите на MTV прекарват все повече време на сайта. Главният изпълнителен директор на Viacom Том Френсън се среща с Марк Закърбърг, за да обсъдят възможностите за синергия между MTV и Facebook. Закърбърг обаче не остава впечатлен.

Интерес и от NBC

Също в края на 2005 г. интерес е проявен и от изпълнителните директори и на NBC.

Трети опит от страна на Viacom

В началото на 2006 г. босът на MTV Майкъл Уолф провежда поредната си среща с Марк Закърбърг. На нея Закърбърг споделя, че компанията му вече струва 2 млрд. долара. Няколко седмици по-късно Viacom изпраща оферта за 1.5 млрд. долара, от тях 800 млн. долара кеш, а останалите платими с течение на времето. Сделката пропада, тъй като Закърбърг искал по-голяма част от сумата да е кеш. От Viacom обаче са притеснени да платят повече за компания с толкова малки приходи.

Yahoo излиза на сцената

През юни 2006 г. ръководството на Yahoo решава, че трябва да придобие Facebook и предлага 1 млрд. долара. Голяма част от шефовете и инвеститорите в социалната мрежа са на мнение, че Facebook трябва да се продаде. В идните седмици обаче се очаквало пускането на News Feed и Марк Закърбърг преценил, че ако всичко върви по план компанията ще струва доста над 1 млрд. долара.

След доста слабите резултати за второто тримесечие на 2006 г. от Yahoo дори намаляват офертата си на 850 млн. долара.

AOL също се пробва

През 2006 г. главният изпълнителен директор на AOL Джонатън Милър обяви, че иска да купи Facebook. Предложението – малко над 1 млрд. долара, което също е отказано от Марк Закърбърг.

Второ предложение от Yahoo

Есента на 2006 г. Yahoo се завръща с оферта за над 1 млрд. долара. Facebook обаче привлича между 20 и 50 000 нови потребители дневно и офертата отново е отказана.

Google излиза на сцената през 2007 г.

През 2007 г. Бордът на директорите на Google взема решение да закупи Facebook, ако сделката е изгодна. От социалната мрежа обаче предлагат на компанията на Лари Пейдж и Сергей Брин да закупят дял във Facebook при оценка от 15 млрд. долара.

Microsoft също

С цел да избегне евентуалното придобиване на Facebook от страна на Google бившият главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър предлага гигантът да инвестира при оценка от 15 млрд. долара, след което на всеки шест месеца да купува по още по 5% от Facebook. Така окончателното придобиване можело да отнеме между 5 и 7 години, време, в което Марк Закърбърг ще продължи да ръководи проекта.

Днес, след толкова много отказани оферта, пазарната оценка на Facebook е над 275 млрд. долара, а придобитите 1.6% от страна на Microsoft при оценка от 15 млрд. долара за 250 млн. долара вече се оценяват на 4.5 млрд. долара.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg