Компютърната клавиатура променила отношението ни към думите

1981
Компютърната клавиатура променила отношението ни към думите

Емоционалното възприятие на напечатана дума зависи от това дали повечето от буквите й са разположени от лявата или от дясната страна на компютърната клавиатура, става ясно от статия, публикувана в Psychonomic Bulletin & Review, предаде БГНЕС.

Авторите на изследването Кайл Джасмин от Лондонския университет и неговите колеги са установили, че хората оценяват "десните" думи като по-позитивни, докато "левите" - като по-негативни.

Те си поставили задачата да изяснят как влияят широко разпространените компютърни канали за комуникация и в частност, използването на стандартната клавиатура QWERTY за възприемането на думите и тяхното значение. За много хора да пишеш на компютъра вече е равносилно на това да говориш, а да четеш - на това да слушаш, обясняват авторите на изследването интереса си към този въпрос.

Учените провели три експеримента. При първия участниците /132 души с роден език холандски, 14 от които - левичари/ трябвало да оценят няколкостотин думи на три езика - английски, испански и холандски. Значението на думите, чиито букви са разположени повече в дясната страна на клавиатурата се възприемали по-положително и обратно. Отчита се влиянието на езика, дължината на думите и дали човек е десняк или не.

Вторият експеримент потвърдил хипотезата, че т. нар. от учените QWERTY-ефект е по-изявен при сравнително по-нови думи. Третият търсел "клавиатурния ефект" при възприемането на думи, представляващи безсмислени буквосъчетания. Той отново потвърдил, че "десните" думи се възприемат по-позитивни от емоционална гледна точка, от "средните" или "левите".

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

lolo
# 0
05:06 | 18 June 2012
Umm, are you really just giving this info out for ntoihng?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg