Крави "изпращат" имейл на собственика си, когато са болни

5379
Крави

Всяка сутрин Остин Ноулс вади гумените си ботуши и отваря скърцащата дървена врата на 200-годишната си ферма на хълм в Уорчестършър, на 210 км северозападно от Лондон. Вътре кравите му са заети да качват данни в облак. Всяко животно има малък сензор в стомаха си, свързан чрез wi-fi с услуга, която помага на Ноулс да анализира здравето на стадото си, пише Bloomberg.

Ако дадено животно се разболее, системата изпраща имейл на ветеринаря дни преди кравата да прояви видими признаци. Когато животното е на път да се разгони, Ноулс и служителите му получават текстово съобщение. „Кравите изискват много работа“, казва Остин, който е трето поколение фермер. „Технологиите малко улесняват нещата“, допълва той.


Фермата на Ноулс Hollings Hill е една от 350-те ферми в почти 20 държави, които използват технологията на австрийската стартъп компания SmaXtec, за да наблюдават добитъка си. Тя работи по следния начин: сензор с размера на хот дог се поставя в гърлото на кравата, а метална тръба – в един от четирите й стомаха.

Устройството, което е снабдено с батерия, издържаща четири години - приблизително колкото продуктивния живот на една млечна крава, предава данни, като pH на стомаха й, температурата й, колко се движи, количеството вода, което е изпила. Базова станция в обора приема сигналите, показанията за температурата на въздуха и влажността и след това качва цялата информация в облака.

Откакто SmaXtec започнала да предлага услугата преди шест години, устройствата й са били поставени в 15 000 крави. Сензорите на компанията предлагат на фермерите и ветеринарите система за ранно предупреждение, която може да намали инфекциозните болести при добитъка, показва независимо изследване на Кеймбриджкия университет.

„По-лесно е да наблюдаваш ситуацията вътре в кравата, отколкото в лабораторията“, казва съоснователят на SmaXtec Щефан Розенкранц.

Макар че устройството на компанията не може да каже точно какво е заболяването на кравата, предупреждението за промяната на температурата кара фермерите да проверяват положението по-рано, отколкото биха го направили при други обстоятелства, казва Хелън Холингсуорт, ветеринарка в британския филиал на SmaXtec Molecare.

„Ако успеете да откриете заболяването рано, можете да започнете с лечение с антибиотици по-рано и в крайна сметка да използвате по-малко лекарства“, допълва тя.

Миската, която дои крави и пасе овцеДа си красива в Уганда не е достатъчно, за да спечелиш местния конкурс за красота

 

Molecare продава и собствена облачна технология на британските фермери, която им позволява да проследяват животните в цялата ферма. Една програма, която Ноулс обмисля да купи, следи данни от поилките, за да определи колко бързо растат кравите.

Друга извлича данни от сензори в полето, за да измери колко ядат. Трета програма, която е във фаза на изпитания, използва показатели за температурата и влажността, за да наблюдава здравето на пилетата. Фермерите могат да споделят данните с търговците на дребно, за да дадат на корпоративните клиенти представа за качеството на продукта, който купуват, казва Кийт Евънс, отговарящ за сензорната технология в Molecare.

„Идеята е да предоставим автоматизирани данни в реално време на всички по снабдителната верига“, допълва той. SmaXtec съобщава, че с 90 милиона млечни крави във фермите по света пазарът на сензорите е огромен.

Технологията е насочена към индустрията в Китай, Близкия Изток и САЩ, където стада от 25 000 крави не са нещо необичайно. Компанията и нейните дистрибутори обикновено плащат разходите за инсталиране на устройството и изграждането на мрежата – около 400 долара на крава. Тя взема по десет долара на месец на крава за услугата.

Сензорите могат да предскажат с 95% точност кога дадена крава ще роди, което позволява на фермерите да извлекат максимума от производството на мляко. „Основният проблем на всяка млечна ферма е плодовитостта. Опитваме се да имаме по едно теле от крава всяка година. Всичко, което правим във фермата, се върти около това“, казва Ноулс, който използва графики и карти на лаптопа си, за да следи подробно здравето и млекодобива на кравите си.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg