Лексиката, по която да познаете финансовия измамник в интернет

2630
Лексиката, по която да познаете финансовия измамник в интернет

Компютърна програма, насочена към предпазване от финансови измами, следи лексиката на електронната преписка, съобщава The Financial Times.По данни на изследване на Ernst&Young , съвместно с ФБР,има над 3000 ключови думи, които могат да ви покажат, че имате работа с измамник.

Анализатор на Ernst&Young обясни, че повечето финансови институции се опитват да се предпазят от измама, следейки откъде и колко пъти е изпратено съобщението. Досега обаче не е правен лингвистичен анализ на речника на мошениците, а той определено може да ни помогне в разкриването им.

Като правило електронните съобщения на измамници са смес от корпоративна лексика и лични мотиви, завоалирани като „за по-удобно” или „от съображения за сигурност”, „строга поверителност” и т. н.  Мошениците често си служат с евфемизми.


Най-характерни за тях  са изрази като “nobody will find out” (никой няма да разбере), “cover up” (скрит) и  “off the books” (безотчетно плащане).

Бъдете нащрек и ако срещнете special fees ("особени разходи") или friendly payments ("приятелско плащане").

Ако усетят, че става напечено, рязко променят тона като „Не искам да се замесвам в това” или „Моля,  не оставяйте следи”.

Компютърните програми за лингвистичен анализ могат да засекат нехарактерни изменения в тона и лексиката на електронните писма . В този смисъл в бъдеще, те могат да се окажат средство, което да се бори с измамите в мрежата, се казва още в статията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

James
# 0
14:03 | 13 March 2013
There are no words to dsercbie how bodacious this is.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg