Личните данни - петролът на 21-ви век

2110
Личните данни - петролът на 21-ви век

Личните ни данни са златна мина за интернет компаниите, които често ги използват, без ние да подозираме. Застъпниците на личните свободи в Европейския съюз обаче поискаха да се регулира този процес.

"Личните данни са петролът на 21-ви век", казва Стефан Грос-Селбек, собственикът на "Xing" - една от най-големите професионални социални мрежи - на DLD конференцията в Мюнхен, събрала световният интернет елит. (DLD или Digital - Life - Design означава Цифрови технологии - Живот - Дизайн – б.р), съобщава БТА.

"Властите не можаха да разберат, че личните данни пораждат тревога, защото трябва да бъдат защитавани", добави Грос-Селбек.

Хилядите цифрови следи, които постоянно оставяме след себе си, "са използвани навсякъде, те са двигател на иновациите в Силициевата долина и имат особено висока стойност", обяснява Андрю Кийн, създател и познавач на новите технологии.

Специалисти от сектора прогнозират, че събирането на лични данни ще се разраства.

Отдавна отмина епохата, когато социалните мрежи се задоволяваха да узнаят рождената дата, университета или приятелските връзки на своите членове. Смартфоните събират планини от данни за местата, посетени от техния собственик, както и за хората, с които общува.

Скоро информацията ще бъде "теглена" направо от телата ни. Nike представи гривна, която измерва показателите на физическата активност и ги архивира на сървъри на компанията, за да дава съвети за физическа подготовка, подходящи за всеки отделен човек.

Компанията "Emotiv Lifesciences" показа пък в Мюнхен каска, която следи мозъчната дейност и може да събира данни за мислите ни.

Дори фирми, които не работят в сферата на интернет, се интересуват от личните ни данни. Събирането им дава възможност да се предлагат услуги, съобразени с отделната личност, казва Кристоф Франц, собственик на германската авиокомпания "Луфтханза".

В следващите години компаниите ще се стремят да обобщават личните ни данни, за да ни опознаят и да адресират рекламата си, казва Хайди Месер, собственичка на фирмата "Collective[i]", специализирана в обработка на лични данни. "Трябва да се откажем от убеждението, че нашите данни са наша лична собственост и да дадем възможност за създаване на по-персонализирани услуги", смята тя.

Но масираното събиране на данни обаче поражда тревоги. Европейският комисар за правосъдието и основните права Вивиан Рединг идните дни ще даде преложения за хармонизиране на защитата на личните данни в Европейския съюз.

Хората се шокират, когато узнаят какво се случва с личните им данни, коментира Рединг пред АФП. Тя иска потребителите на интернет да са наясно какви данни предоставят и защо.

Освен това настоява и за "правото на забравяне" - потребителите да могат да изтриват някои от оставяните следи.

Според Рединг компаниите трябва да гарантират защита на събираните лични данни, след серията скандали като пиратските атаки в сървърите на "Sony" с данни за милиони играчи на PlayStation.

Според Кийн обаче битката на властите е предварително загубена. Той смята, че през 2020 г. 15 милиарда комуникационни средства ще разменят информация за нас. "Марк Зукърбърг и Шерил Сандбърг, шефовете на Facebook, дърпат конците на танца, а властите в Европа и Съединените щати изостават от Силициевата долина", казва той.

"Включваме се доброволно в мрежите - никой не ни е заставял да се разкриваме. Най-голямата опасност сме самите ние - "Малките братя" (Little Brothers), които заедно съставяме "Големия брат" (Big Brother) на 21-и век", добавя Кийн.


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg